Martha Flora - De dementiezorg die u zoekt

Menu

Wat is dementie?

Dementie is een ernstige aandoening van de hersenen. Eigenlijk is dementie een verzamelnaam voor een aantal symptomen voor verschillende ziektes. Deze ziektes of vormen van dementie kunnen verschillende oorzaken hebben. Het is een ziektebeeld dat meerdere vormen kent en iedere vorm kan weer verschillende oorzaken hebben.

Wanneer is sprake van dementie

Ongeacht de oorzaken, wordt van dementie gesproken wanneer iemand:

  • een ernstige geheugenstoornis heeft
  • naast de problemen met geheugen minstens één stoornis heeft in een andere cognitieve vaardigheid, zoals taal, oriëntatie, aandacht of het vermogen om problemen op te lossen
  • zijn achteruitgang in functioneren progressief en onomkeerbaar is. De klachten nemen dus alleen maar toe en worden ernstiger
  • die klachten zo ernstig zijn dat ze het dagelijks leven verstoren

Leeftijd en dementie

Dementie komt vooral voor op oudere leeftijd. Na het 65ste levensjaar verdubbelt ieder jaar de kans op het krijgen van een of andere vorm van dementie. Toch komt dementie ook op jongere leeftijd voor. Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 12.000 mensen waarbij de eerste verschijnselen van een dementie zich voordoen voordat zij 65 worden.

Beginnende dementie

Hoe een dementie begint is afhankelijk van de vorm van dementie, zoals bijvoorbeeld Alzheimer. Maar ook van het karakter, de ervaringen en de levensgeschiedenis van de persoon.

Verder lezen

De fasen van dementie

Dementie is progressief en onomkeerbaar. Dementie kent 4 stadia, die we hier heel kort behandelen. Martha Flora biedt liefdevolle zorg aan mensen in het laatste stadium van hun dementie.

Verder lezen

Vormen van dementie

Dementie is een verzamelnaam voor een groot aantal ziektes. Er zijn meer dan 50 verschillende vormen van dementie. De meest voorkomende vormen zetten we voor u op een rijtje.

Verder lezen

Effect geheugentraining

Er is nooit enig verband aangetoond tussen geheugentraining en het voorkomen van dementie.

Verder lezen

Psychogeriatrische zorg

Psychogeriatrische artsen houden zich bezig met toenemende cognitieve beperkingen door verschillende vormen van dementie. Onze bewoners krijgen altijd de juiste psychogeriatrische zorg.

Verder lezen

Verschil Alzheimer en dementie

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie: meer dan tweederde van alle mensen met een dementie lijdt aan Alzheimer. Veel mensen denken daarom dat dementie en Alzheimer precies hetzelfde zijn.

Verder lezen

De dementiezorg die u zoekt

Wat is dementie?