Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

5 vragen aan de locatiemanager van Martha Flora in Den Haag

De uitgangspunten van het Martha Flora zorgconcept zijn herkenbaar aanwezig op al onze 10 locaties. De beleving en de sfeer komen tot stand door de mensen die hier werken, de bewoners waarvoor wij mogen zorgen en hun families die hier ook graag zijn. Alles tezamen geeft elke Martha Flora locatie ‘iets eigens’.

Maakt u graag persoonlijker kennis met onze locaties? Volg dan onze reeks ‘5 vragen aan de locatiemanager van …’ Vandaag geven we graag het woord aan Barbara Kanters, de locatiemanager van Martha Flora in Den Haag.

Barbara Kanters Locatiemanager Den HaagZou je in drie woorden de sfeer bij Martha Flora in Den Haag kunnen omschrijven?

“Warm, open en gezellig. Ik geloof dat Martha Flora Den Haag een huis is waar de bewoners zichzelf kunnen zijn, ondanks de beperkingen die dementie met zich meebrengt. Ik heb hier het gevoel dat we iedere dag kwaliteit toevoegen aan de jaren, en niet jaren aan het leven. Ik zou iedereen de zorg gunnen zoals die hier gegeven en ontvangen wordt.”

Hoe ‘vrij’ zijn de bewoners in Den Haag om te gaan en staan waar ze willen en hoe werkt dat in de praktijk?

“Ik zeg altijd dat we hier zoeken naar mogelijkheden. Die mogelijkheden bespreken we met de bewoners zelf en met hun familie, de arts en ons team. Voor het welzijn van onze bewoners is het echt belangrijk om, voor zover mogelijk, het normale leven te kunnen voortzetten. Zoveel mogelijk de eigen regie voeren zit voor hen in “kleine” dingen. Zoals het kunnen blijven hanteren van een eigen dagritme, het kunnen uitoefenen van hobby’s en het feit dat zij zelf kunnen beslissen waar ze wanneer zijn in onze beschermde leefomgeving. Soms gaat het ook om grotere uitdagingen, bijvoorbeeld op een veilige manier buiten de locatie gaan en staan waar iemand wil.”

De allerbeste, gespecialiseerde dementiezorg wanneer thuis wonen niet meer gaat. Ontdek snel meer.Wat zijn de factoren die ervoor zorgen dat bewoners zich bij Martha Flora in Den Haag zoveel mogelijk thuis voelen?

“Ik denk op de eerste plaats de warmte en de betrokkenheid van de medewerkers, naast natuurlijk de mooi ingerichte locatie. De oprechte belangstelling en warme gevoelens voor wie de bewoner is. De liefdevolle instelling van de mensen die hier werken, maakt dat het makkelijker wennen is in een huis als dit. Die verbinding is er gewoon. En daar gaan onze medewerkers heel ver in. Omdat zij hier de ruimte krijgen om die verbinding aan te gaan en de bewoners steeds beter leren kennen, merk je dat de zorg eigenlijk steeds liefdevoller wordt. Een klein voorbeeld is dat een van onze medewerkers een bewoner recentelijk meenam naar de Matthäus Passion, omdat zij dat beiden zo mooi vonden. Het is een soort professionele vriendschap. Soms moeten we er hard aan werken om dat vertrouwen op te bouwen.

De allerbeste, gespecialiseerde dementiezorg wanneer thuis wonen niet meer gaat. Ontdek snel meer.Wat voor de bewoners ook heel fijn is, is dat hun familie er gewoon bij hoort hier. Het heeft veel toegevoegde waarde dat hun dierbaren welkom zijn om een glas wijn mee te drinken of om mee te dineren. Wij zijn een gespecialiseerde woonvorm voor mensen met dementie, met alle deskundigheid en faciliteiten die een regulier verpleeghuis heeft, maar waar autonomie en het gevoel van welbevinden centraal staan. En waar familie deel uitmaakt van het dagelijks leven van onze bewoners. Dat zijn allemaal redenen waarom de bewoners en hun families hier graag zijn.”

Waar zijn jullie als team bijzonder trots op in Den Haag?

“Dat we niet bang zijn om grenzen op te zoeken. Dat we denken in mogelijkheden. En dat ons team echt plezier heeft in het werk. De medewerkers hier genieten echt van de tijd die ze mogen besteden aan de bewoners. Veel gaan ook met elkaar op zoek naar mogelijkheden. In principe hebben we hier een heel leergierig en nieuwsgierig team.”

Het liefst blijft iemand met dementie zo lang mogelijk thuis wonen. Wanneer is volgens jou toch het moment om te kiezen voor een beschermde woonomgeving met specialistische zorg?

“Als het thuis echt niet meer gaat, dan ben je eigenlijk voor het mooie te laat. Ik denk dat het voor de familie en voor de persoon met dementie beter is om bewust de stap naar Martha Flora te maken. En niet pas in een crisissituatie of wanneer de mantelzorger eigenlijk al overbelast is. Dan heb je een zachtere overgang die zowel familie als bewoners beter aankunnen. De bewoner kan zich dan ook nog verheugen op het inrichten van de nieuwe leefomgeving.

Ik denk dat er vaak te lang gewacht wordt. Dat heeft er ook mee te maken dat een bewoner soms zelf het gevoel heeft dat het nog wel gaat, terwijl de mantelzorger zegt ‘het wordt me nu wel heel veel’. Vaak blijven mensen met dementie langer thuis wonen dan eigenlijk goed is voor het welbevinden van de bewoner zelf en de belastbaarheid van hun dierbaren. Want daar komt ook veel ondersteuning van hun omgeving en professionele hulp bij kijken. Wat ik graag zou willen meegeven is: kom vooral eens kijken op een Martha Flora locatie, kom de sfeer proeven. Dan weet ik zeker dat heel veel van de bezwaren tegen verhuizing naar een woonvorm als Martha Flora weg zullen vallen.

 

Gerelateerde blogposts

Speciaal nieuws: huwelijk bij Martha Flora Hoorn

In de zonnige namiddag van 17 juni gaven Lisette en Vince elkaar het ‘ja’-woord in de prachtige tuin van Martha Flora Hoorn. Lisette is de dochter van een van de bewoners. Lisette: ”Mijn vader woont sinds maart 2018 op de Koepoortsweg. Een nieuw thuis voor hem en na een jaar ook dé plek waar hij zich thuis en geborgen voelt in zijn eigen…

Verder lezen

5 vragen aan de locatiemanager van Martha Flora in Haarlem

5 vragen aan de locatiemanager van Martha Flora in Haarlem De uitgangspunten van het Martha Flora zorgconcept zijn herkenbaar aanwezig op al onze 10 locaties. De beleving en de sfeer komen tot stand door de mensen die hier werken, de bewoners waarvoor wij mogen zorgen en hun families die hier ook graag zijn. Alles tezamen…

Verder lezen

Martha Flora in Maastricht krijgt CRDL (Cradle) zorginstrument

Martha Flora in Maastricht krijgt CRDL (Cradle) zorginstrument Martha Flora Maastricht neemt een nieuw interactief zorginstrument in gebruik, de CRDL (Cradle). Een CRDL is speciaal voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie, zoals mensen met dementie. Wanneer 2 mensen hun hand op het CRDL instrument leggen en elkaar aanraken, ontstaat een gesloten…

Verder lezen

Een tandartsbezoek buiten de deur kan een zware belasting zijn voor de bewoner en familie

Een tandartsbezoek buiten de deur kan een zware belasting zijn voor de bewoner en familie Interview Brenda Verkooijen, Martha Flora Hoorn: Martha Flora in Hoorn biedt een warm thuis voor twaalf mensen met een vorm van dementie. Brenda Verkooijen coördineert als medewerker Cliënt & Coördinatie alle zorg rondom de bewoners. Ze vertelt hoe Martha Flora…

Verder lezen