Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

5 vragen aan de locatiemanager van Martha Flora in Haarlem

De uitgangspunten van het Martha Flora zorgconcept zijn herkenbaar aanwezig op al onze 10 locaties. De beleving en de sfeer komen tot stand door de mensen die hier werken, de bewoners waarvoor wij mogen zorgen en hun families die hier ook graag zijn. Alles tezamen geeft elke Martha Flora locatie ‘iets eigens’.

Maakt u graag persoonlijker kennis met onze locaties? Volg dan onze reeks ‘5 vragen aan de locatiemanager van …’ Vandaag geven we graag het woord aan Bianca van Koolwijk, de locatiemanager van Martha Flora in Haarlem.

 

Bianca van KoolwijkZou je in 3 woorden de sfeer bij Martha Flora in Haarlem kunnen omschrijven?

“Bij ons in Haarlem is het gevoel echt liefdevol. Het draait hier om het welbevinden en het levensgeluk van onze bewoners.”

 

Hoe ‘vrij’ zijn de bewoners in Haarlem om te gaan en staan waar ze willen en hoe werkt dat in de praktijk?

“Bewoners die zelf nog goed met hun eigen vrijheid om kunnen gaan, krijgen na overleg met de arts, familie en onze medewerker cliënt en coördinatie een eigen tag waarmee ze naar binnen en buiten kunnen. Dat is voor hen heel fijn; zij zijn daar heel blij mee. Andere bewoners die helaas niet meer zo goed met vrijheid om kunnen gaan, hebben alle ruimte binnen de Meanders van Martha Flora en in onze eigen tuin. Maar zij kunnen niet zonder begeleiding door de voordeur naar buiten. Door hoe wij daarmee omgaan en omdat niet direct duidelijk is waar de voordeur is, hebben zij gelukkig niet het gevoel dat ze hier opgesloten zijn.”

 

Wat zijn de factoren die ervoor zorgen dat bewoners zich bij jullie zoveel mogelijk thuis voelen?

“Ik denk dat dit vooral komt door het gevoel dat je hier mag zijn wie je bent. En dat we niet alleen zeggen dat we aansluiten bij de persoonlijke behoeften van onze bewoners, maar dat ook echt doen. We bekijken bijvoorbeeld elke dag waar iemand gelukkig van wordt en waar de bewoners behoefte aan hebben op dat moment. Daar sluiten we continu onze ondersteuning op aan.

Elke locatie is uniek, daar ben ik persoonlijk heel trots op. We hebben ook allemaal een eigen doelgroep, omdat bewoners toch vaak uit de buurt van een Martha Flora locatie komen. Dat maakt dat je op een bepaalde manier ook je ondersteuning daarop afstemt.

Er heerst hier ook een heel fijne energie. Niet alleen naar de bewoners, maar ook onderling als collega’s en dat voel je. We zijn er voor elkaar, we steunen elkaar.”

 

Waar zijn jullie als team bijzonder trots op in Haarlem?

“De focus op welbevinden vind je niet alleen terug in de zorg voor onze bewoners, maar ook naar elkaar binnen het team. Ons aannamebeleid heeft als gevolg dat we een enorm gevarieerd en hecht team hebben dat dezelfde passie deelt: met elkaar mogen wonen en werken met en voor de bewoners.

De familie is voor ons ook heel belangrijk en wordt met veel warmte en liefde welkom geheten. Omdat er ook veel verdriet heerst, zien we soms zelfs dat de zorg die we geven weleens verschuift naar de familie om een bewoner heen. Dat vraagt veel van onze gespreksvaardigheden, ons zelfbewustzijn en ons eigen sociale kader.

Als iemand hier komt werken dan is de vraag ‘wat kom je halen’ net zo belangrijk als ‘wat kom je brengen’. We weten heel goed van elkaar waar we goed in zijn, wat ieders reflecterend vermogen is en waar nog ruimte is om te leren. Dat maakt dat we elke dag groeien als team.

Het is voor mij persoonlijk intens bijzonder dat ik elke dag de bewoners en hun familie mag ontmoeten. Ik zie elke dag prachtige mensen op deze locatie en in ons netwerk in Haarlem. Dat maakt ook dat we elkaar aldoor weer naar een hoger niveau willen tillen.”

 

Het liefst blijft iemand met dementie zo lang mogelijk thuis wonen. Wanneer is volgens jou toch het moment om te kiezen voor een beschermde woonomgeving met specialistische zorg?

“Die vraag krijgen we vaak als we een rondleiding geven. Het antwoord is toch ontzettend ingewikkeld en persoonlijk. In mijn mening is het op tijd zodra degene met dementie, de partner en familie die keuze maken. Er is iets voor te zeggen om iemand zo vroeg mogelijk naar Martha Flora te verhuizen, maar ook om iemand met dementie zo lang mogelijk in de vertrouwde omgeving te laten wonen. Dat is gewoon voor iedereen verschillend. Het heeft ook veel te maken met het sociale netwerk om de persoon met dementie heen. We komen zelf altijd eerst een keer bij iemand langs voor een kopje koffie. Dan kunnen we meedenken en inschatten wat volgens ons de beste optie is op dat moment voor deze persoon.”

 

 

Gerelateerde blogposts

Verpleeghuis Martha Flora, vernoemd naar de moeder van oprichter Marco, breidt uit met locatie in Dordrecht

Martha Flora opent in december haar verpleeghuis voor particuliere dementiezorg in Dordrecht. Het pand wordt gerealiseerd op de voormalige locatie van Maranathakerk in Dubbeldam. In de 28 studio’s, verdeeld over twee verdiepingen, komen ouderen met dementie te wonen.

Verder lezen

Samen onzeker – samen zorgzaam

Samen onzeker – samen zorgzaam Juist nu onze bewoners de aandacht, warmte en geborgenheid van hun eigen familie zo hard nodig hebben, wordt het échte contact beperkt. Dat is niet alleen zwaar voor onze bewoners, maar ook voor hun naasten. Lisette, de dochter van een van onze oud-bewoners in Hoorn, beschreef voor ons hoe onzeker…

Verder lezen

Kennismaking met koffie en thee Martha Flora Hulsberg

Iedere woensdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur bent u van harte welkom voor een kop koffie of thee bij Martha Flora Hulsberg. Wij geven vrijblijvend een rondleiding en beantwoorden al uw vragen.

Verder lezen

5 vragen aan de locatiemanager van Martha Flora Twello

5 vragen aan de locatiemanager van Martha Flora in Twello De uitgangspunten van het Martha Flora zorgconcept zijn herkenbaar aanwezig op al onze 10 locaties. De beleving en de sfeer komen tot stand door de mensen die hier werken, de bewoners waarvoor wij mogen zorgen en hun families die hier ook graag zijn. Alles tezamen…

Verder lezen