Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

5 vragen aan de locatiemanager van Martha Flora in Twello

De uitgangspunten van het Martha Flora zorgconcept zijn herkenbaar aanwezig op al onze 10 locaties. De beleving en de sfeer komen tot stand door de mensen die hier werken, de bewoners waarvoor wij mogen zorgen en hun families die hier ook graag zijn. Alles tezamen geeft elke Martha Flora locatie ‘iets eigens’.

Maakt u graag persoonlijker kennis met onze locaties? Volg dan onze reeks ‘5 vragen aan de locatiemanager van …’ Vandaag geven we graag het woord aan Marieke Muller- Steenbrink, de locatiemanager van Martha Flora in Twello.

Marieke SteenbrinkZou je in drie woorden de sfeer bij Martha Flora in Twello kunnen omschrijven?

Betrokken (bij bewoners, diens familie/naasten en bij de collega’s ): Aandacht en echte interesse is wat we allemaal nodig hebben. Dat geldt zeker voor onze bewoners, hun familie en naasten. Al onze collega’s zijn met hart en ziel betrokken bij dit mooie werk en vinden het fijn om te geven en te ontvangen.

Professioneel: We werken met uitstekend opgeleide professionals die hun vak verstaan. Dit geldt voor de gastvrouwen die elke dag heerlijke vers bereide maaltijden verzorgen. Voor de mensen die dag in dag uit het welzijn van de bewoners bewaken evenzeer als voor degenen die altijd weer de juiste activiteiten opzetten. Het geldt voor de mensen die het landgoed elke dag tiptop op orde hebben en natuurlijk bovenal voor de verzorgden/verpleegkundigen die volcontinue in huis zijn om bij fysieke ongemakken direct de meest optimale zorg te bieden.

Mogelijkheden: Belangrijk in het proces van dementie is het om vooral te zien wat er allemaal nog wél mogelijk is. We nemen weinig uit handen, laten mensen zoveel mogelijk autonoom functioneren en nemen ze serieus in hun behoefte. Vaak kan er veel meer dan wat we in 1e instantie denken. Wij beschouwen het als onze missie om in overleg met de huisarts en de naasten te bekijken in hoeverre iemand gaandeweg met zo min mogelijk medicatie verder kan. Daardoor kunnen de mensen bij ons ook echt ten diepste zijn wie ze altijd al waren.”

Hoe ‘vrij’ zijn de bewoners in Twello om te gaan en staan waar ze willen en hoe werkt dat in de praktijk?

“Elke bewoner heeft bij ons een eigen zorg-leef-plan. Met de familie maken we afspraken welke mogelijkheden er zijn. Op alle sleutels zit bijvoorbeeld software die we aan iedereen persoonlijk kunnen aanpassen. Zo zijn er bewoners die zelfstandig naar buiten gaan met een GPS zender, zodat we kunnen volgen waar iemand is. Ook zijn er bewoners die er samen en/of met een teamlid op uit gaan. Een bewoner kan ook altijd mee op stap met familie en/of naasten. Zo ervaren al onze bewoners enorm veel vrijheid en zo min mogelijk beperkingen in hun dagelijks leven.”

De studio van Martha Flora TwelloWat zijn de factoren die ervoor zorgen dat bewoners zich bij Martha Flora in Twello zoveel mogelijk thuis voelen?

“Dat zijn er veel. Bijvoorbeeld dat niemand bij ons een uniform draagt. En ook dat we een vast team hebben. En hoe we onze bewoners bejegenen. We kennen ieders levensverhaal en weten precies hoe iemand het liefst aangesproken wordt.

Maar, nog veel belangrijker, we weten ook precies welke omgang past bij iemands persoonlijkheid en de aard van diens dementie. Daardoor anticiperen we op wat voor ieder persoonlijk van belang is. Dat kan muziek zijn, een lekker geurtje, herinneringen aan iemands hond, de liefde voor sport, maar ook de omgang met het geloof en precies die bejegening die passend is bij de aard en fase in het dementiepatroon. Zo leiden we het leven van onze mensen onopvallend in de juiste banen en voorkomen we ongemakkelijke situaties. Door de mensen écht te kennen, voelen ze zich gehoord en gezien en onderdeel van hun eigen huishouden hier.”

Waar zijn jullie als team bijzonder trots op in Twello?

“We zijn trots op onze kennis en ervaring met alle verschillende vormen van dementie. We merken dat we ook voor bewoners met vergevorderde dementie veel kunnen betekenen. In het welzijn, maar ook voor andere of onderliggende problematiek (ook op lichamelijk gebied). Daarbij hebben we een zeer hecht, betrokken en professioneel team. Wij hoeven vrijwel nooit een beroep te doen op uitzendkrachten, omdat er in het team een enorme flexibiliteit en betrokkenheid is. Wanneer er al eens iemand ziek is, staan er altijd anderen klaar om dit met elkaar op te vangen. Zo blijven onze bewoners in vertrouwde handen en herkennen ze onze bekende gezichten.

Daarbij zijn we trots op onze prachtige locatie; op het mooie landgoed ’T Wezeveld, waar we zo veel mogelijk met de bewoners buiten actief zijn. Binnen biedt het geheel gerenoveerde landhuis ruimte aan 24 ruim bemeten appartementen verdeeld over 2 verdiepingen. Daarnaast zijn er per verdieping een aantal gezamenlijke ruimtes die zeer sfeervol zijn ingericht en waar bewoners kunnen kiezen voor de bibliotheek, de zitkamer, het atelier, de woonkeuken of  juist de tuinkamer om in te verblijven. Rust of juist de reuring opzoeken. Iedereen kan bij ons altijd een passende ruimte vinden voor elk moment en elke stemming.”

De meander van TwelloHet liefst blijft iemand met dementie zo lang mogelijk thuis wonen. Wanneer is volgens jou toch het moment om te kiezen voor een beschermde woonomgeving met specialistische zorg?

“Het kantelpunt is vaak wanneer een mantelzorger ten einde raad raakt of de eigen kennis over de omgang met dementie niet meer toereikend is. Op dat moment lukt het gewoon niet meer om er 24/7 voor je naaste te zijn. Daarbij is een mantelzorger vaak emotioneel zeer betrokken. Bijna iedereen voelt zich bezwaard om de zorg over te dragen. Mijn team en ik bieden op dat moment een veilige haven. Niet alleen voor degene met dementie, maar juist ook voor de mensen daar direct omheen.”

 

Gerelateerde blogposts

5 vragen aan de locatiemanager van Martha Flora Maastricht

5 vragen aan de locatiemanager van Martha Flora in Maastricht De uitgangspunten van het Martha Flora zorgconcept zijn herkenbaar aanwezig op al onze 10 locaties. De beleving en de sfeer komen tot stand door de mensen die hier werken, de bewoners waarvoor wij mogen zorgen en hun families die hier ook graag zijn. Alles tezamen…

Verder lezen

Bezoek nu als eerste onze modelstudio in Hilversum

Bezoek nu als eerste onze modelstudio in Hilversum In het centrum van Hilversum wordt hard gewerkt aan de nieuwste locatie van Martha Flora.

Verder lezen

5 vragen aan de locatiemanager van Martha Flora in Hilversum

5 vragen aan de locatiemanager van Martha Flora in Hilversum De uitgangspunten van het Martha Flora zorgconcept zijn herkenbaar aanwezig op al onze 10 locaties. De beleving en de sfeer komen tot stand door de mensen die hier werken, de bewoners waarvoor wij mogen zorgen en hun families die hier ook graag zijn. Alles tezamen…

Verder lezen

Informatiebijeenkomst: belangstellenden Martha Flora Amersfoort

Kom naar de informatiebijeenkomst op 22 november 2023 als u meer wilt weten over onze nieuwe locatie in Amersfoort.

Verder lezen