Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

Activiteiten voor ouderen met dementie afgestemd op persoonlijke wensen

Welke activiteiten iemand prefereert is erg persoonlijk, zo ook voor ouderen met dementie. Waar de één houdt van wandelen in de natuur of tuinieren, wordt een ander gelukkig van een goed boek of mooie muziek.

Toch is het voor veel reguliere verpleeghuizen door een gebrek aan tijd, aandacht en ruimte vaak niet mogelijk om goede individuele zorg te bieden aan mensen met dementie. Daarom doet Martha Flora het anders: hier wordt er alles aan gedaan om de activiteiten voor ouderen met dementie zo goed mogelijk af te stemmen op individuele wensen.

Uniek zorgconcept

Wij vinden het vanzelfsprekend dat activiteiten voor ouderen met dementie zorgvuldig worden uitgekozen en afgestemd op individuele interesses van bewoners. Het is één van de dingen die het zorgconcept van Martha Flora uniek maakt. De dementiezorg is gespecialiseerd en persoonlijk, zodat het leven zoveel mogelijk hetzelfde blijft.

Een bezoekje aan familie, uitgebreid dineren, een kop koffie op het terras, een lentewandeling door het park of een bezoek aan de bioscoop: bewoners van Martha Flora zijn nog volop actief.

Activiteiten bij Martha Flora

Iedere bewoner geniet weer van andere activiteiten. Deze voorbeelden van onze locaties lichten we graag uit:

Ouderen in de natuur

De natuur in

In Twello houden veel bewoners ervan om de natuur in te gaan. Samen met een bewoner of een klein groepje maken we wandelingen over het landgoed en daarbuiten. Samen genieten we van de prachtige natuur en de persoonlijke aandacht.

parkinson dementie

Bloemschikken

In Bosch en Duin brengt de bloemist met regelmaat boeketten en zorgen de bewoners voor de schikking en mooi opgemaakte vazen. Hier hebben zij altijd veel plezier in.

Ezels knuffelen bij Martha Flora

Knuffelhuisdieren

In Bavel kregen we bezoek van twee knuffelezeltjes. Knuffelhuisdieren ontvangen we wel vaker op onze locaties. De warmte en liefde van deze dieren doet de bewoners goed.

Tuinieren senioren

Tuinieren

Tuinieren is wat veel bewoners nog goed kunnen en ervaren als een rustgevende activiteit. Lekker met de handen in de aarde, plantjes in de grond zetten en deze zien groeien. Zo denken een aantal van onze bewoners op locatie Gouda er ook over.

familie bezoeken

Naar familie toe

Bij Martha Flora Hoorn hebben we samen met een bewoner een autorit gemaakt en zijn we even bij haar familie geweest. Een spontane begroeting van haar kleinzoon deed ontzettend goed.

Martha Flora Jeu de Boules

Jeu de boules

Bij mooi weer, lekker in de schaduw jeu de boules spelen. Het blijft een gezellig spel, waar veel van onze bewoners van genieten

Dansen met ouderen

Dansen

Dansen zorgt voor vrolijkheid en welkome afleiding. Daarom zorgen we met regelmaat voor (live) muziek op onze locaties of geven we een leuke dansworkshop.

Kijken naar wat er nog wél kan

Eigen regie over hun dagbesteding en activiteiten is voor ouderen met dementie heel belangrijk. Dementie is progressief en steeds minder dingen gaan vanzelf. Juist dan is het belangrijk om te kijken naar wat er nog wél kan. En dat is een hoop, ook als zelfstandig wonen niet meer lukt. Bewoners van Martha Flora wonen bijvoorbeeld in een eigen appartement met veel privacy. Ze bepalen zelf of ze vroeg opstaan of uitslapen en kunnen zich binnen het huis en in de tuin vrij bewegen. Familie kan op ieder moment van de dag langskomen voor een bezoekje. Net als thuis.

Unieke, persoonlijke benadering

Dat is waar bij veel reguliere verzorgingshuizen de schoen wringt. Door de complexiteit van het verloop van de ziekte is het voor veel reguliere verpleeghuizen niet mogelijk om zorg op maat te bieden.

De sleutel ligt in kleinschaligheid, meer personeel dan gebruikelijk en échte, individuele aandacht. Om de dagelijkse activiteiten voor ouderen met dementie op maat aan te bieden, is het bij Martha Flora normaal om bewoners echt te leren kennen.

Het zorgpersoneel is er niet alleen voor het wassen, aankleden en naar de wc gaan, maar juist ook om echte gesprekken te voeren met bewoners en familieleden. Bijvoorbeeld over vroeger, over wat de dementie met iedereen doet en over wat het leven leuk maakt.

Ouderen kiezen zelf de activiteiten

Die regie bij het kiezen van dagactiviteiten is voor ouderen met dementie heel belangrijk, blijkt ook uit diverse onderzoeken. Door zelf te kiezen wat er op het dagprogramma staat, gaat de kwaliteit van leven voor ouderen met dementie flink vooruit. Hersenonderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat zinvolle dagbesteding, zoals regelmatig bewegen of naar favoriete muziek luisteren, het ziekteproces kan vertragen(bron). Ook neemt de kans op depressieve klachten af als ouderen met dementie de regie krijgen over de activiteiten die ze kunnen ondernemen.

Plezier, sociale contacten en betekenis

Vreemd is dat niet: dementie is een complexe, voortschrijdende ziekte met een progressief verloop. De ziekte ontwikkelt zich bij ieder individu anders en de toekomst laat zich daardoor moeilijk voorspellen. Dat brengt onzekerheden met zich mee. Door activiteiten te ondernemen leren ouderen met dementie beter omgaan met het verloop van hun ziekte. Vrijetijdsbesteding die ouderen met dementie ook vóór hun diagnose zouden kiezen, kan bovendien houvast bieden. Maar bovenal dragen de juiste activiteiten eraan bij dat de ouderen zich nuttig voelen, plezier beleven, sociale contacten onderhouden én van betekenis kunnen zijn voor een ander.

En dat is waar Martha Flora voor staat en in uitblinkt: het het dagelijkse leven voortzetten als zelfstandig wonen door de dementie echt niet meer kan. Het resultaat is persoonlijke dementiezorg op een locatie waar mensen hun waardigheid en levenslust behouden.

Gerelateerde blogposts

Onbegrepen gedrag bij dementie

Begrijp onbegrepen gedrag bij dementie: Leer de oorzaken achter veranderingen in gedrag en ontdek praktische tips voor empathische omgang.

Verder lezen

Beginnende dementie bij ouderen: voorbereiding geeft rust

Bij de eerste signalen ontstaat de onzekerheid, zowel voor de persoon met dementie als zijn of haar familie.

Verder lezen

Niet meer eten en drinken bij dementie

Hoe om te gaan met ‘Niet meer eten en drinken bij dementie’? Leer de juiste benadering in onze blog en bied uw naaste de beste zorg mogelijk.

Verder lezen

Is dementie erfelijk?

We ontvangen met regelmaat de vraag of dementie erfelijk is. Lees in dit artikel meer informatie over dit onderwerp.

Verder lezen