Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

Tips voor omgaan met beginnende dementie

Heeft uw naaste de diagnose dementie gekregen? Dan is het waarschijnlijk dat zijn of haar gedrag in de afgelopen tijd is veranderd. We kunnen ons voorstellen dat het lastig is om hiermee om te gaan en dat u niet zo goed weet wat u te wachten staat. In dit artikel delen we praktische tips die u helpen omgaan met beginnende dementie.

Bied emotionele steun aan uw naaste

De diagnose dementie gaat vaak gepaard met onzekerheid. Uw naaste kan zich vernederd voelen als dagelijkse taken niet meer zo eenvoudig zijn als vroeger of als hij/zij recente gebeurtenissen vergeet. Het is daarom belangrijk om emotionele steun te bieden en het verlies van eigenwaarde te voorkomen.

Ouderen in de natuur

Tips voor emotionele steun

Onderstaande tips kunnen u helpen om uw naaste emotionele steun te geven. Natuurlijk is ieder persoon met beginnende dementie anders en daarom zal de ene tip meer van toepassing zijn op uw situatie dan de ander.

  • Laat uw naaste zo veel mogelijk zelf doen en help alleen als het echt nodig is.
  • Probeer zo min mogelijk te corrigeren of commentaar te geven.
  • Praat in korte zinnen en wacht tussendoor even tot uw naaste de boodschap heeft verwerkt.
  • Gedraag u niet vrolijker dan u zich voelt, dat kan uw naaste heel goed aanvoelen. Geef het op tijd aan bij familie, vrienden of de zorg als u merkt dat u zichzelf groot probeert te houden.

‘Gaat niet, bestaat niet’, is een van de motto’s bij Martha Flora. We zoeken altijd naar mogelijkheden, zodat bewoners met beginnende dementie hun normale leven kunnen voortzetten. De zelfstandigheid zit bijvoorbeeld in het aanhouden van een eigen dagritme, het uitoefenen van hobby’s en het kiezen van eigen activiteiten waarbij wij ondersteunen. Autonomie van zelf beslissen door de bewoner staat in alles voorop. Dit zorgt voor eigenwaarde en zo ook emotionele steun.

De praktische omgang bij beginnende dementie

Bij beginnende dementie wordt het steeds lastiger om een handeling met meerdere stappen uit te voeren. Het is daarom belangrijk om uw naaste op dit vlak te helpen.

Tips voor praktische omgang

  • Maak een handeling met meerdere stappen visueel. Leg bij het aankleden bijvoorbeeld het ondergoed en de kleding op de juiste volgorde naast elkaar op bed. En maak voor andere handelingen een helder stappenplan met zowel tekst als foto’s. De stappen zijn zo makkelijker te verwerken en te volgen.
  • Geef uw naaste de tijd om na te denken over de stappen, voordat u helpt.
  • Zorg voor structuur in de dagindeling. Schrijf bijvoorbeeld alle activiteiten en tijden op in een agenda en laat uw naaste de activiteiten afstrepen zodra ze hebben plaatsgevonden.
  • Zorg voor een omgeving waar uw naaste tot rust kan komen.
Veilige woonomgeving verpleeghuis Haarlem

Ruimte en zoveel mogelijk zeggenschap vinden we bij Martha Flora erg belangrijk. Onze liefdevolle zorgprofessionals maken hierin het verschil. Zij kijken op persoonlijk niveau waar behoefte aan is en passen hier hun hulp op aan. Dat kan een stappenplan zijn, een activiteit op maat, structuur of juist het bieden van extra privacy.

Kijk naar wat er nog wel lukt

Het is voor mensen met beginnende dementie frustrerend om continu herinnerd te worden aan wat er niet (meer) kan. Het is daarom belangrijk om samen te kijken naar wat er wél kan. Gedurende de tijd kan dit veranderen, maar een positieve blik heeft een positieve weerslag op uw naaste.

Martha Flora Jeu de Boules

Tips voor een positieve aanpak

  • Laat los hoe iets ‘eigenlijk hoort’. Een kleurplaat die buiten de lijntjes is gekleurd of maar één kleur heeft? Het is de bezigheid die telt, niet het resultaat.
  • Blijf in beweging. Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen, zwemmen, fietsen of dansen. Is uw naaste niet meer zo mobiel? Kijk dan naar activiteiten die zittend plaatsvinden, zoals zittend dansen.
  • Geef uw naaste ‘eigen regie’ en laat hem/haar bepalen wat jullie gaan doen.

Bij Martha Flora staan persoonlijke activiteiten en aandacht centraal. Op deze pagina vindt u ideeën voor leuke activiteiten met uw naaste. Wij gaan bijvoorbeeld met regelmaat de natuur in met de bewoners die daar energie van krijgen, we organiseren livemuziek in onze prachtige tuin of geven hen de ruimte om lekker te tuinieren.

Veiligheid en dementie

Bij mensen met beginnende dementie gaat het kortetermijngeheugen achteruit. Daarnaast kan de mogelijkheid tot redeneren afnemen. Deze combinatie zorgt ervoor dat dagelijkse situaties potentieel gevaarlijk kunnen worden.

Als uw naaste bijvoorbeeld soep op wil warmen op het gasfornuis, kunnen er verschillende dingen misgaan. De soep wordt bijvoorbeeld op het vuur gezet en vergeten, waardoor het overkookt of aanbrandt. Zeker in oudere huizen zonder brandalarm kan dat gevaarlijk zijn.

Tips voor (brand)veiligheid

  • Plaats aanstekers en lucifers buiten bereik van uw naaste.
  • Rookt uw naaste? Zorg dat hij/zij dat in gezelschap doet om brandgevaar te voorkomen. Raad eventueel een elektronische sigaret aan.
  • Stel de temperatuur van het warme water in, zodat uw naaste zich niet kan verbranden.
  • Zorg dat er een gas- en rookmelder in de keuken hangt.
  • Verwijder het gasfornuis en plaats een kookplaat met vlambeveiliging (inductiekookplaat). Deze kan alleen worden aangezet als de juiste pan erop staat én koelt na gebruik snel af.
  • Hou potentieel gevaarlijke spullen buiten bereik van uw naaste. Denk hierbij aan het strijkijzer, een gaskachel, medicatie en schoonmaakproducten.
dementie vormen

Onze huizen zijn uiteraard helemaal ingericht op veiligheid. Hierdoor hebben onze bewoners alle bewegingsvrijheid in hun eigen appartement, de gezamenlijke ruimtes en de tuin. Bovendien is er altijd een huisarts in de buurt om uw naaste te helpen, mocht er iets aan de hand zijn.

Financiën bij beginnende dementie

De financiën zijn een belangrijk onderdeel als u een naaste met beginnende dementie heeft. Het zelfstandig beschikken over geld geeft het gevoel van eigenwaarde. Toch kan het onverstandig zijn om alle financiën bij uw naaste te laten liggen. We delen een aantal tips voor het regelen van de financiële zaken mét behoud van eigenwaarde.

man beginnende dementie

Tips voor financiële veiligheid

  • Zorg dat betalingen zo veel mogelijk geautomatiseerd zijn. Dan hoeven zowel uw naaste als u er niet naar om te kijken en wordt alles op tijd betaald.
  • Haal de pinpas van uw naaste uit zijn/haar portemonnee. Zo voorkomt u dat er allerlei contactloze betalingen plaatsvinden.
  • Geef uw naaste contant geld voor in zijn/haar portemonnee. Denk aan 10 of 20 euro. Zo kan uw naaste toch nog wat kopen, maar voorkomt u ongelukkige uitgaven.

Meer lezen over omgaan met dementie?

In dit artikel deelden we een aantal tips over het omgaan met beginnende dementie. Wilt u meer weten over dementiezorg? In dit artikel leest u welke voorbereiding u kunt treffen.

Gerelateerde blogposts

Casemanager, uw rechterhand bij dementie in de familie

In dit artikel leest u alles over de rol van een casemanager. We beantwoorden vragen zoals: ‘Wat doet een casemanager dementie?’

Verder lezen

Vroeg dementie herkennen: dit zijn de verschillende fases

Om dementie vroeg te herkennen is het belangrijk dat de familie op de hoogte is van de ontwikkeling van de ziekte.

Verder lezen

Beginnende dementie bij ouderen: voorbereiding geeft rust

Bij de eerste signalen ontstaat de onzekerheid, zowel voor de persoon met dementie als zijn of haar familie.

Verder lezen

Levenstestament regelen bij beginnende dementie

Wat soms vergeten wordt, zijn de financiële zaken bij dementie. Wij raden aan om al bij beginnende dementie een levenstestament op te stellen.

Verder lezen