Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

Een tandartsbezoek buiten de deur kan een zware belasting zijn voor de bewoner en familie

Interview Brenda Verkooijen, Martha Flora Hoorn:

Martha Flora in Hoorn biedt een warm thuis voor twaalf mensen met een vorm van dementie. Brenda Verkooijen coördineert als medewerker Cliënt & Coördinatie alle zorg rondom de bewoners. Ze vertelt hoe Martha Flora al enkele jaren samenwerkt met MondZorgPlus.

“Ons uitgangspunt is dat bewoners hun leven zoals ze dat gewend zijn zoveel als mogelijk kunnen voortzetten”, vertelt Brenda Verkooijen. “Het welbevinden van de bewoner staat in alles voorop. We kijken naar de mogelijkheden die er zijn en proberen altijd een oplossing te vinden. Wat dat in praktijk inhoudt? Niets staat vast. We spelen in op de wensen en behoeften van iedere persoon. Als een bewoner samen wil wandelen, zin heeft om iets met de computer te doen of naar een winkel wil, kan dat. Wil een bewoner wat later lunchen, is dat geen probleem. We zijn geen Bopz*-instelling, in die zin niet gesloten. Zo fietst één van onze bewoners nog dagelijks. Uiteraard monitoren wij zorgvuldig in hoeverre zoiets veilig en verantwoord is, in nauw overleg met de familie van de bewoner. Ik heb eerder in andere verpleeghuizen gewerkt, maar hier kan ik echt de tijd nemen en inspelen op de wensen van bewoners.”

Gespecialiseerde dementiezorg

intervew brenda verkooijen

Het Martha Flora-huis in Hoorn is gevestigd in een statige stadsvilla uit 1615. De studio’s van de bewoners kijken uit op de ruime, rustige tui

n of op de levendige straat. Iedere ruimte in het huis heeft een eigen sfeer, zodat bewoners zich afhankelijk van hun gemoedstoestand een fijn plekje kunnen vinden. Bij zoveel vrijheid past ook eigen regie over de zorg. Hoe organiseert Martha Flora dit? Brenda: “Naast een sfeer

vol thuis bieden wij onze bewoners de allerbeste, gespecialiseerde dementiezorg. Het team bestaat uit circa dertig medewerkers; elke dienst zijn er vier professionals aanwezig. Goede mondzorg vinden we erg belangrijk. Als het gebit niet in orde is, kan dat allerlei gevolgen hebben. Niet goed kunnen eten door pijn in de mond of zelfs ziekte. Onze bewoners gingen voorheen naar hun eigen tandarts, onder begeleiding van een familielid. Zo’n tandartsbezoek kan een zware belasting zijn voor de bewoner en familie, bijvoorbeeld vanwege de weerstand die een bewoner toont. Wij willen dat familieleden vooral weer kunnen ervaren hoe leuk het samen is en we wilden daarom de belastende tandartsbezoeken bij ze wegnemen. Op zoek naar een oplossing kwamen we uit bij MondZorgPlus. Een keuze voor veiligheid, geborgenheid en voor minder prikkels voor onze bewoners omdat ze in hun eigen omgeving worden geholpen. MondZorgPlus weet bovendien om te gaan met dementie. Dat is voor een reguliere tandarts vaak lastig.”

Vaste tandarts

“Al vanaf het begin van de samenwerking met MondZorgPlus zijn dezelfde tandarts en preventie-assistente aan ons verbonden. Dat is wel prettig, omdat ze onze bewoners en Martha Flora kennen. Ze hebben alle geduld. Als een bewoner eens niet wil of niet begrijpt wat er gebeurt, dan is er de rust om even te stoppen met de behandeling. Onze ervaringen zijn erg positief. Er is goed overleg, er wordt snel gereageerd op vragen, er is veel flexibiliteit en op dezelfde dag van behandeling wordt netjes verslag gedaan, met inachtneming van de privacyregels, zodat wij een en ander in het dossier van de bewoner kunnen verwerken. Overigens was het ontlasten van familie een belangrijke aanleiding voor deze samenwerking, maar uiteraard is familie altijd welkom om aanwezig te zijn als MondZorgPlus komt.”

Keuzevrijheid

Op dit moment maken acht van de twaalf bewoners er gebruik van; de andere bewoners gaan nog naar hun eigen tandarts. Brenda: “Zoals sommige bewoners hun eigen kapper laten komen en zich niet laten knippen of föhnen door de kapster die regelmatig ons huis aandoet. Wanneer iemand hier komt wonen, geven we de bewoner en familie informatie over MondZorgPlus. Ik beveel MondZorgPlus gráág aan, maar bewoners hebben altijd de vrijheid om wel of niet voor deze optie te kiezen.”

Over Martha Flora

Martha Flora biedt dementiezorg in kleinschalige, particuliere verzorgingshuizen. In 2013 ging het eerste huis open in Den Haag. Inmiddels heeft Martha Flora ook huizen in Bavel, Gouda, Haarlem, Hoorn, Hilversum, Bosch en Duin, Maastricht, Twello en Rotterdam. Dit jaar zal in Rotterdam een nieuw huis openen. Bewoners hebben ieder een eigen, comfortabele studio. Daarnaast zijn er verschillende gemeenschappelijke ruimten en een beschutte tuin.

* Wet BOPZ = Wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen. In de Wet BOPZ staan de rechten van mensen tijdens een onvrijwillige opname in een psychiatrische instelling. De wet is ook van toepassing op onder meer psychogeriatrische afdelingen van een verpleeghuis. Er kunnen onder meer vrijheidsbeperkende maatregelen worden genomen, om bijvoorbeeld mensen te behoeden voor weglopen.

Dit artikel is geplaatst op: https://www.mondzorgplus.nl

Gerelateerde blogposts

Stagelopen in de beschermde leefomgeving van Martha Flora, hoe is dat?

Jamie liep de afgelopen maanden een maatschappelijke stage bij Martha Flora in Hoorn. We wilden graag weten wat zij van haar stageperiode bij Martha Flora vond. We stelden haar een aantal vragen. Jamie: “Ook ik vind dat iedereen bewust moet zijn van dementie en om moet kunnen gaan met mensen met dementie.” Lees hier het hele interview met Jamie.

Verder lezen

Kennisbijeenkomst in Gouda voor zorgprofessionals: ‘Onbegrepen gedrag – de grote uitdaging in dementiezorg’

Kennisbijeenkomst ‘Onbegrepen gedrag – de grote uitdaging in dementiezorg’ Martha Flora biedt niet alleen een beschermde samenleving voor mensen met dementie, we zijn ook graag uw kennispartner als specialist in dementiezorg. Op donderdagmiddag 3 oktober organiseren wij daarom op onze locatie in Gouda een bijeenkomst speciaal voor zorgprofessionals, onder de titel ‘Onbegrepen gedrag – de…

Verder lezen

5 vragen aan de locatiemanager van Martha Flora in Bosch en Duin

5 vragen aan de locatiemanager van Martha Flora in Bosch en Duin De uitgangspunten van het Martha Flora zorgconcept zijn herkenbaar aanwezig op al onze 10 locaties. De beleving en de sfeer komen tot stand door de mensen die hier werken, de bewoners waarvoor wij mogen zorgen en hun families die hier ook graag zijn.…

Verder lezen

Opening nieuwe Martha Flora locatie Rotterdam Hillegersberg

Martha Flora heeft binnenkort een nieuwe locatie aan de rand van Rotterdam. Onze 11e beschermde samenleving opent eind deze week, op 26 april haar deuren. Vanaf dan vinden mensen met dementie ook een nieuw thuis aan de Schubertlaan 1, centraal gelegen in de wijk het Molenkwartier in Hillegersberg. Het prachtige pand werd in samenwerking met…

Verder lezen