Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en de coronacrisis [lees verder]

Een tandartsbezoek buiten de deur kan een zware belasting zijn voor de bewoner en familie

Interview Brenda Verkooijen, Martha Flora Hoorn:

Martha Flora in Hoorn biedt een warm thuis voor twaalf mensen met een vorm van dementie. Brenda Verkooijen coördineert als medewerker Cliënt & Coördinatie alle zorg rondom de bewoners. Ze vertelt hoe Martha Flora al enkele jaren samenwerkt met MondZorgPlus.

“Ons uitgangspunt is dat bewoners hun leven zoals ze dat gewend zijn zoveel als mogelijk kunnen voortzetten”, vertelt Brenda Verkooijen. “Het welbevinden van de bewoner staat in alles voorop. We kijken naar de mogelijkheden die er zijn en proberen altijd een oplossing te vinden. Wat dat in praktijk inhoudt? Niets staat vast. We spelen in op de wensen en behoeften van iedere persoon. Als een bewoner samen wil wandelen, zin heeft om iets met de computer te doen of naar een winkel wil, kan dat. Wil een bewoner wat later lunchen, is dat geen probleem. We zijn geen Bopz*-instelling, in die zin niet gesloten. Zo fietst één van onze bewoners nog dagelijks. Uiteraard monitoren wij zorgvuldig in hoeverre zoiets veilig en verantwoord is, in nauw overleg met de familie van de bewoner. Ik heb eerder in andere verpleeghuizen gewerkt, maar hier kan ik echt de tijd nemen en inspelen op de wensen van bewoners.”

interview-brenda-verkooijenGespecialiseerde dementiezorg

Het Martha Flora-huis in Hoorn is gevestigd in een statige stadsvilla uit 1615. De studio’s van de bewoners kijken uit op de ruime, rustige tuin of op de levendige straat. Iedere ruimte in het huis heeft een eigen sfeer, zodat bewoners zich afhankelijk van hun gemoedstoestand een fijn plekje kunnen vinden. Bij zoveel vrijheid past ook eigen regie over de zorg. Hoe organiseert Martha Flora dit? Brenda: “Naast een sfeervol thuis bieden wij onze bewoners de allerbeste, gespecialiseerde dementiezorg. Het team bestaat uit circa dertig medewerkers; elke dienst zijn er vier professionals aanwezig. Goede mondzorg vinden we erg belangrijk. Als het gebit niet in orde is, kan dat allerlei gevolgen hebben. Niet goed kunnen eten door pijn in de mond of zelfs ziekte. Onze bewoners gingen voorheen naar hun eigen tandarts, onder begeleiding van een familielid. Zo’n tandartsbezoek kan een zware belasting zijn voor de bewoner en familie, bijvoorbeeld vanwege de weerstand die een bewoner toont. Wij willen dat familieleden vooral weer kunnen ervaren hoe leuk het samen is en we wilden daarom de belastende tandartsbezoeken bij ze wegnemen. Op zoek naar een oplossing kwamen we uit bij MondZorgPlus. Een keuze voor veiligheid, geborgenheid en voor minder prikkels voor onze bewoners omdat ze in hun eigen omgeving worden geholpen. MondZorgPlus weet bovendien om te gaan met dementie. Dat is voor een reguliere tandarts vaak lastig.”

Vaste tandarts

“Al vanaf het begin van de samenwerking met MondZorgPlus zijn dezelfde tandarts en preventie-assistente aan ons verbonden. Dat is wel prettig, omdat ze onze bewoners en Martha Flora kennen. Ze hebben alle geduld. Als een bewoner eens niet wil of niet begrijpt wat er gebeurt, dan is er de rust om even te stoppen met de behandeling. Onze ervaringen zijn erg positief. Er is goed overleg, er wordt snel gereageerd op vragen, er is veel flexibiliteit en op dezelfde dag van behandeling wordt netjes verslag gedaan, met inachtneming van de privacyregels, zodat wij een en ander in het dossier van de bewoner kunnen verwerken. Overigens was het ontlasten van familie een belangrijke aanleiding voor deze samenwerking, maar uiteraard is familie altijd welkom om aanwezig te zijn als MondZorgPlus komt.”

Keuzevrijheid

Op dit moment maken acht van de twaalf bewoners er gebruik van; de andere bewoners gaan nog naar hun eigen tandarts. Brenda: “Zoals sommige bewoners hun eigen kapper laten komen en zich niet laten knippen of föhnen door de kapster die regelmatig ons huis aandoet. Wanneer iemand hier komt wonen, geven we de bewoner en familie informatie over MondZorgPlus. Ik beveel MondZorgPlus gráág aan, maar bewoners hebben altijd de vrijheid om wel of niet voor deze optie te kiezen.”

Over Martha Flora

Martha Flora biedt dementiezorg in kleinschalige, particuliere verzorgingshuizen. In 2013 ging het eerste huis open in Den Haag. Inmiddels heeft Martha Flora ook huizen in Bavel, Gouda, Haarlem, Hoorn, Hilversum, Bosch en Duin, Maastricht, Twello en Rotterdam. Dit jaar zal in Rotterdam een nieuw huis openen. Bewoners hebben ieder een eigen, comfortabele studio. Daarnaast zijn er verschillende gemeenschappelijke ruimten en een beschutte tuin.

* Wet BOPZ = Wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen. In de Wet BOPZ staan de rechten van mensen tijdens een onvrijwillige opname in een psychiatrische instelling. De wet is ook van toepassing op onder meer psychogeriatrische afdelingen van een verpleeghuis. Er kunnen onder meer vrijheidsbeperkende maatregelen worden genomen, om bijvoorbeeld mensen te behoeden voor weglopen.

Dit artikel is geplaatst op: https://www.mondzorgplus.nl/nieuws/tandartsbezoek-is-veel-minder-belastend-dankzij-mondzorgplus

Gerelateerde blogposts

Lezing over dementie in relatie tot trauma bij Martha Flora Bosch en Duin

Gisteravond gaf predikant van de Protestantse Gemeente ‘in en rond de Grote Kerk te Naarden’ Lennart Heuvelman zijn lezing over dementie in relatie tot trauma. Meer dan 28 zorgprofessionals waren hiervoor aanwezig bij Martha Flora Bosch en Duin. Een prachtige opkomst voor een boeiende namiddag die ons allemaal weer dichterbij het onderwerp dementie heeft gebracht.

Verder lezen

Informatiebijeenkomst: Werken bij Martha Flora Bosch en Duin

Informatiebijeenkomst: Werken bij Martha Flora Bosch en Duin Op woensdag 26 juni a.s. organiseren wij een informatiebijeenkomst “Werken bij Martha Flora Bosch en Duin”. Tijdens deze bijeenkomst vertellen wij meer over het Martha Flora concept, de opleidingsmogelijkheden en de verschillende vacatures binnen Martha Flora in het algemeen en de locatie Bosch en Duin in het…

Verder lezen

Luchtdirigent bij Martha Flora Maastricht

‘Luchtdirigent’ Richard van Roessel werd ooit Nederlands kampioen Luchtdirigeren en geeft nu workshops, onder andere in verpleeghuizen. “Ik zie mensen in beweging komen. Ik zie de passie, voel de beleving en merk de overgave. Mensen laten zich gaan, tonen emoties en ontdekken onvermoede krachten in zichzelf. Iedereen voelt zich dan een Maestro en geniet van,…

Verder lezen

Martha Flora en de coronacrisis

Martha Flora en de coronacrisis Bij Martha Flora staat de gezondheid van onze bewoners, hun naasten en onze medewerkers voorop. Wij doen er alles aan om hen zo goed mogelijk te beschermen tegen het coronavirus en gaan zeer zorgvuldig om met de richtlijnen van het RIVM. Wij volgen de ontwikkelingen rondom het coronavirus op de…

Verder lezen