Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

Niet meer eten en drinken bij dementie: wat kunt u doen?

We begrijpen dat u te maken heeft met de uitdagingen van dementie bij uw naaste. In deze blog gaan we in op een essentieel aspect van de zorg voor mensen met dementie: het ondersteunen bij eten en drinken.

Het vermogen om zelfstandig te eten en te drinken kan steeds meer afnemen naarmate de dementie vordert. Eten wordt fysiek lastiger of uw naaste heeft simpelweg geen zin meer in eten en drinken. Dit kan leiden tot zorgen over ondervoeding en uitdroging. De juiste benadering is daarom van groot belang wanneer het gaat om niet meer eten en drinken bij dementie.

Niet meer eten en drinken bij dementie

Waarom eten en drinken zo belangrijk is

Voeding speelt een belangrijke rol in de algehele gezondheid en het welzijn van mensen met dementie. Helaas kan de ziekte het vermogen om zelfstandig te eten en drinken beïnvloeden. Dit kan leiden tot gewichtsverlies, verzwakking en andere complicaties. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat uw naaste voldoende voeding en vocht binnenkrijgt.

Eten en drinken als fysieke uitdaging

Dementie heeft niet alleen invloed op het geheugen en de cognitieve vaardigheden, maar kan ook fysieke veranderingen met zich meebrengen. Het wordt lastiger om bestek te gebruiken, voedsel op te scheppen of een glas vast te houden. Ook de slikfunctie kan worden aangetast, wat het risico op verslikken vergroot. Het is daarom van groot belang om hier tijdens de maaltijden goed op te letten.

Niet meer eten en drinken bij dementie

Het is belangrijk om de juiste benadering te kiezen wanneer uw naaste niet meer eet en drinkt. Daarom hebben we enkele punten op een rij gezet die u alert maken op wat u beter niet kunt doen:

  • Forceren of opjagen: dwing uw naaste nooit om te eten of te drinken. Dit kan stress en angst veroorzaken, waardoor uw naaste juist minder wil eten. Geduld en begrip zijn hierbij essentieel.
  • Te complexe maaltijden serveren: complex voedsel kan verwarrend en overweldigend zijn voor mensen met dementie. Zorg voor maaltijden die gemakkelijk te kauwen en te slikken zijn, met zachte texturen en in hapklare stukjes.
  • Onvoldoende aandacht voor vochtinname: naast voeding is voldoende vochtinname ook van groot belang. Mensen met dementie kunnen soms vergeten om te drinken of hebben moeite met het herkennen van dorst. Het is belangrijk dat er regelmatig drinken wordt aangeboden, in herkenbare en gemakkelijk hanteerbare bekers.
  • Overweldigende keuzes aanbieden: te veel keuzes bieden kan verwarrend zijn voor mensen met dementie. Beperk het aantal opties tijdens de maaltijden en bied slechts enkele gerechten of drankjes tegelijk aan.
  • Negatieve opmerkingen maken over eetgedrag: het is belangrijk dat u begripvol en ondersteunend bent in uw benadering. Het maken van negatieve opmerkingen of het uiten van frustratie over het eetgedrag kan ervoor zorgen dat het eten nog moeilijker wordt. Moedig goed eet- en drinkgedrag aan met positiviteit, maar vermijd negativiteit wanneer u ziet dat er sprake is van niet meer eten en drinken bij dementie.

Het belang van goede ondersteuning bij eten en drinken

Bij Martha Flora begrijpen we de complexiteit van dementie en de impact ervan op het dagelijks leven van onze bewoners. We willen ervoor zorgen dat zij de best mogelijke zorg krijgen, ook op het gebied van eten en drinken. Daarom hebben we bij Martha Flora speciale aandacht voor ondersteuning bij het niet meer eten en drinken bij dementie.

zorg martha flora samen
Liefdevolle medewerkers

Onze zorgprofessionals zijn getraind in het bieden van gepersonaliseerde zorg en het creëren van een veilige en rustige omgeving tijdens de maaltijden. We moedigen bewoners aan om in hun eigen tempo te eten en te drinken, met respect voor hun autonomie en voorkeuren.

Naast de fysieke ondersteuning, bieden we ook emotionele en sociale ondersteuning tijdens de maaltijden. We creëren een gezellige en huiselijke sfeer, waarin bewoners kunnen genieten van sociale interactie met medebewoners en zorgprofessionals. Bij Martha Flora geloven we dat eten en drinken bij ouderen zorgt voor zowel het vervullen van de fysieke behoeften, als om het stimuleren van het welzijn en de levensvreugde.

Gerelateerde blogposts

Activiteiten voor ouderen met dementie afgestemd op persoonlijke wensen

De juiste activiteiten voor ouderen met dementie dragen bij aan het welzijn van bewoners. Enkele activiteiten uitgelicht.

Verder lezen

Tips voor omgaan met beginnende dementie

Bij de eerste signalen ontstaat de onzekerheid, zowel voor de persoon met dementie als zijn of haar familie.

Verder lezen

Casemanager, uw rechterhand bij dementie in de familie

In dit artikel leest u alles over de rol van een casemanager. We beantwoorden vragen zoals: ‘Wat doet een casemanager dementie?’

Verder lezen

Beginnende dementie bij ouderen: voorbereiding geeft rust

Bij de eerste signalen ontstaat de onzekerheid, zowel voor de persoon met dementie als zijn of haar familie.

Verder lezen