Meer weten?
Wij helpen u graag
Wanneer u geconfronteerd wordt met de diagnose dementie voor uw naaste, gaat er van alles door u heen. Welke vorm dementie heeft uw naaste? Hoe lang is thuis wonen mogelijk? En als dit niet meer lukt: wat is dan de juiste woonvorm? Wat soms vergeten wordt, zijn de financiële zaken. Wij raden aan om al bij beginnende dementie een levenstestament op te stellen.
Later in het ziekteproces, vinden veel mensen met dementie het steeds moeilijker om beslissingen te nemen over hun eigen zorg en behandelingen. Daarom kan een levenstestament bij dementie van vitaal belang zijn. Waarvoor dit dient, lichten we op deze pagina toe.
Een levenstestament, ook wel levenslooptestament genoemd, kan een waardevol document zijn voor mensen met dementie. Het stelt hen in staat hun voorkeuren vooraf kenbaar te maken. Dit juridische document bevat de medische wensen, het selecteren van een volmacht en een plan voor het beheer van hun financiële zaken voor wanneer zij niet meer in staat zijn beslissingen te nemen. Het opstellen van een levenstestament helpt mensen met dementie controle te krijgen over hoe zij leven, zelfs als zij dit door de dementie niet meer uit kunnen spreken.
Het levenstestament bevat drie hoofdonderwerpen: financiële zaken, medische zaken en persoonlijke wensen. Hieronder vindt u een overzicht wat deze drie onderwerpen inhouden.
Met het opstellen van een levenstestament bent u nooit te vroeg. Zolang uw naaste wilsbekwaam is, kan het testament altijd door uw naaste worden aangepast. Er kunnen situaties voorkomen, waarbij uw naaste niet (meer) in de mogelijkheid is om zelf het levenstestament op te stellen. Denk hierbij aan:
Beginnende dementie is nog steeds een grijs gebied. De stadia verlopen bij iedere vorm van dementie weer anders. Op dit punt is uw naaste echter nog wel in staat om eigen keuzes te maken. Mocht de dementie toch sneller grip krijgen op het leven, dan zal de notaris een medisch onderzoek aanvragen. Verschillende instellingen kijken of de persoon met dementie nog in staat is zelf keuzes te maken.
Uw naaste zal op een gegeven moment geen keuzes meer kunnen maken. Het is daarom raadzaam dat uw naaste met dementie iemand de volmacht geeft. Dit kan één persoon zijn, maar uw naaste heeft ook het recht om twee personen aan te wijzen. De volmacht kan ingaan op het moment van tekenen of wanneer de persoon met dementie wilsonbekwaam is.
De gevolmachtigde zal het levenstestament, met daarin de wensen van de persoon met dementie, respecteren en keuzes maken wanneer de persoon met dementie dit niet meer kan. In sommige situaties is het mogelijk om de notaris de volmacht te geven, bijvoorbeeld bij familieproblemen.
Het is essentieel dat u en uw naaste de tijd nemen om een levenstestament op te stellen. Maak het dan ook bespreekbaar. Op die manier weet de familie waar ze aan toe zijn en kan uw naaste een duidelijk plan maken voordat de progressie van dementie of het begin van een andere ziekte het vermogen om te communiceren aantast.
Belangrijk om te weten is dat het opstellen van een levenstestament geld kost. Eventuele wijzigingen in het testament moeten door de notaris uitgevoerd worden en is alleen mogelijk als degene met dementie nog wilsbekwaam is.
Hulp nodig bij het opstellen van een levenstestament? Online vindt u verschillende checklists over de elementen die u mee kunt nemen in het document. Ook kunt u bij een casemanager dementie terecht om u te begeleiden.
De casemanager dementie kan u ook helpen om tijdig te zoeken naar een aantrekkelijke woonvorm als thuis wonen niet meer lukt. We raden u aan om ook hier in een vroeg stadium mee te beginnen.
Judith van Meeteren (51) is trots op haar moeder Ria (78), die sinds afgelopen december in het Martha Flora-huis in Goes woont, waar ze persoonlijke dementiezorg krijgt. Judith: “Toen mijn moeder voelde dat ze achteruitging, heeft ze zelf deze krachtige keuze gemaakt.”
Verder lezenBegrijp onbegrepen gedrag bij dementie: Leer de oorzaken achter veranderingen in gedrag en ontdek praktische tips voor empathische omgang.
Verder lezenWe ontvangen met regelmaat de vraag of dementie erfelijk is. Lees in dit artikel meer informatie over dit onderwerp.
Verder lezenHoe om te gaan met ‘Niet meer eten en drinken bij dementie’? Leer de juiste benadering in onze blog en bied uw naaste de beste zorg mogelijk.
Verder lezen