Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

De Lunchafspraak: open en persoonlijk over dementie

Tijdens De Lunchafspraak worden mensen die dementie van dichtbij meemaken op een ongedwongen en persoonlijke manier samengebracht. Familieleden gaan met elkaar in gesprek, wisselen ervaringen uit en genieten van een volledig verzorgde lunch op locatie. De vader van Erik Heideman was een bewoner van particulier verpleeghuis Martha Flora Bosch en Duin. Op donderdag 8 juli deelde Erik zijn ervaring met het uitbesteden van dementiezorg en het persoonlijke verhaal van zijn vader Henk.

Aanleiding dementiezorg

Lunchafspraak bij Martha Flora

“Toen mijn ongeneeslijk zieke moeder begin dit jaar werd opgenomen in het ziekenhuis, kwam de zorg voor mijn vader in handen van mijn broer Peter en mijzelf. Na 35 jaar was ik weer eens echt thuis bij mijn vader. Niet slechts voor een korte tijd zoals ik dat normaal deed, maar hem volledige dagen ondersteunen bij de dagelijkse activiteiten. In de hoop dat hij stapjes zou zetten om voor zichzelf te kunnen zorgen. De thuiszorg kwam één keer per week langs, uitbreiding hiervan bleek lastig vanwege capaciteitsproblemen. Niet alleen hij, maar ook wij als familie hadden aanvankelijk geen inzicht in zijn ziekte. De gevolgen van dementie zijn tot op zekere hoogte nog te verbloemen. Ook door mijn moeder die continu voor hem zorgde. Pas toen ik hele dagen met hem doorbracht kwam het besef dat hij veel zieker was dan we dachten. Mijn vader was hoogleraar in de wis- en natuurkunde en heeft altijd veel tijd besteed aan studeren, onderzoeken en lesgeven. Hij was intelligent, maar ook eigenwijs en wilde altijd gelijk hebben. Niemand sprak hem daarom tegen. Gesprekken over later waren niet nodig, daar wilde hij helemaal niet aan. Door geen initiatief te nemen was er nu een punt aangebroken waarop wij als omgeving snel een beslissing moesten nemen.”

Zoektocht naar geschikt verpleeghuis

“Toen duidelijk werd dat het zo niet langer kon, zijn wij op zoek gegaan naar een verpleeghuis voor mijn vader. In die zoektocht bezochten we tevergeefs diverse reguliere verpleeghuizen in de buurt met eigen regie van de bewoner hoog in het vaandel. Ondertussen werd mijn vader langzaam voorbereid op deze verandering. Door ons en de toenmalige casemanager. In mei hebben we een afspraak gemaakt bij Martha Flora, locatie Bosch en Duin. Wat ons bijzonder aansprak was de video van oprichter Marco Ouwehand. Zijn verhaal en filosofie over dementiezorg sloot aan bij onze visie. Dit was de plek voor mijn vader. De uitstraling van het zorgappartement, de gemeenschappelijke ruimtes, de natuur en de ruimtelijkheid zouden ons de rust kunnen brengen waar we zo lang naar hadden gezocht. Toen kwam het gesprek met mijn vader, in aanwezigheid van de casemanager. Dat was misschien wel het moeilijkste moment van een toch al verdrietige en zware periode. Pas toen hij mij zag huilen en zag wat het met ons deed, ging hij akkoord met een proefperiode. Binnen twee weken was mijn vader verhuisd.”

Zorgperiode bij Martha Flora

“Mijn vader heeft helaas maar een korte tijd op de locatie gewoond. Hij ging snel achteruit, zowel fysiek als mentaal. In die tijd is hij goed en liefdevol opgevangen door de zorgcoördinator en alle andere verzorgenden. Prettig is dat op dagelijkse basis wordt bekeken wie op dat moment het beste matcht met de bewoners en dus ook met mijn vader. Daarnaast kwam de huisarts regelmatig langs. Zij zag dat mijn vader snel achteruit ging en uitte haar zorgen richting mij. Alle ontwikkelingen op een dag worden zorgvuldig genoteerd in een online dagboek. Ook de leuke momenten. Andere bewoners heb ik nooit anders dan vrolijk en tevreden gezien. Dat zorgde ervoor dat ik altijd met een gerust hart weer naar huis ging. Ze krijgen de aandacht die ze nodig hebben en worden met rust gelaten als ze dat willen. Dat mijn vader ons niet continu meer belde zoals hij dat thuis wel deed, was voor ons een teken dat hij zich veilig voelde. Hij mocht 84 jaar worden en het idee dat hij zich uiteindelijk heeft overgegeven aan de geweldige zorg in een vertrouwde omgeving, doet veel goeds voor onze verwerking.”

Ervaring delen bij De Lunchafspraak

“Als de gesprekken over later eerder hadden plaatsgevonden, zou de broodnodige professionele zorg ook eerder zijn betrokken. Nu was er veel verandering in een korte tijd nodig en anders had het kunnen groeien. Dementiezorg was nieuw voor ons als mantelzorgers. Wij deden maar wat, naar eer en geweten, met vallen en opstaan. Ik heb er veel van geleerd en weet nu welke opties er zijn als men in eenzelfde situatie belandt. Locatiemanager Nienke van Ouwerkerk vertelde over De Lunchafspraak en vroeg mij om erbij te zijn als familielid van een bewoner. In juni heb ik mijn ervaringen en het persoonlijke verhaal van mijn vader gedeeld met geïnteresseerden. De lunch vond buiten plaats en was goed verzorgd. Alles klopte en omdat we als gelijkgestemden samenkomen, is er meteen een verbinding. Familieleden kunnen ons persoonlijk ontmoeten, aanhoren en hun vragen stellen. Ik heb het allemaal al meegemaakt en help op die manier ook andere families die door hetzelfde proces heen gaan.”

Martha Flora’s De Lunchafspraak

Nienke van Ouwerkerk is locatiemanager bij Martha Flora Bosch en Duin. Ze vertelt in gesprekken en ontmoetingen met families alles over dementiezorg in de praktijk: “Tijdens rondleidingen en in de gesprekken met naasten, komen altijd bepaalde thema’s naar boven. Vragen over de verhuizing en wat daar een goed moment voor is, hoe ze dit bespreekbaar kunnen maken en de dilemma’s en gevoelens die hierbij komen kijken. En uiteraard allemaal praktische zaken die ze op weg helpen. Eerder hebben we webinars georganiseerd waar dezelfde vragen terugkwamen. Wij hebben met De Lunchafspraak de ruimte gecreëerd om met ervaringsdeskundigen in gesprek te gaan. Die gesprekken zijn anders dan, bijvoorbeeld, met een casemanager. Deze familieleden hebben hetzelfde meegemaakt en zijn zeer bereid om hun ervaringen te delen. Door de laagdrempelige setting ontstaat een fijne sfeer die typerend is voor Martha Flora. Mensen zijn dankbaar voor de openheid van de familieleden en het samenzijn met gelijkgestemden.”

Nieuwe data voor De Lunchafspraak staan gepland bij diverse locaties van Martha Flora

Wilt u meer weten over De Lunchafspraken of direct reserveren?
Bekijk dan onze Lunchafspraak pagina.

 

Gerelateerde blogposts

Informatiebijeenkomst: Werken bij Martha Flora Bosch en Duin

Informatiebijeenkomst: Werken bij Martha Flora Bosch en Duin Op woensdag 26 juni a.s. organiseren wij een informatiebijeenkomst “Werken bij Martha Flora Bosch en Duin”. Tijdens deze bijeenkomst vertellen wij meer over het Martha Flora concept, de opleidingsmogelijkheden en de verschillende vacatures binnen Martha Flora in het algemeen en de locatie Bosch en Duin in het…

Verder lezen

Verhuisbericht hoofdkantoor Martha Flora 2022

Verhuisbericht hoofdkantoor Martha Flora Het aantal vestigingen van Martha Flora groeit en daarmee ook het aantal medewerkers op kantoor. Om iedereen een fijne en ruime werkplek te kunnen blijven bieden, verruilen wij op 1 januari 2022 ons vertrouwde kantoor op De Lairessestraat voor een mooie nieuwe locatie in Amsterdam. Ons nieuwe adres is Willemsparkweg 92… Verder lezen

Museumweek bij Martha Flora Gouda

Museumweek bij Martha Flora Gouda Het is bijna Nationale Museumweek. Omdat we niet naar het museum toe kunnen, haalde onze Martha Flora locatie in Gouda een 17e -eeuws museum in huis! De afgelopen week stond geheel in het teken van ‘Hollandse Meesters’ en werd afgesloten met een bijzondere fotoshoot. Bewoners en medewerkers werden voor de…

Verder lezen

Informatiebijeenkomst: belangstellenden Martha Flora Breda

Op dinsdag 18 oktober 2022 organiseren wij een informatiebijeenkomst over de nieuwe locatie Martha Flora Breda.

Verder lezen