Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

Martha Flora in Maastricht krijgt CRDL (Cradle) zorginstrument

Martha Flora Maastricht neemt een nieuw interactief zorginstrument in gebruik, de CRDL (Cradle). Een CRDL is speciaal voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie, zoals mensen met dementie. Wanneer 2 mensen hun hand op het CRDL instrument leggen en elkaar aanraken, ontstaat een gesloten circuit. Door vasthouden, strelen en trommelen horen gebruikers van de CRDL een variatie aan geluiden, zoals een klaterend beekje, een trein of het ruisen van de zee. Dit roept herinneringen of emoties op die leiden tot onderlinge verbinding en contact. Een nieuwe vorm van interactie is het resultaat.

CRDLDichter bij elkaar door de CRDL

Door middel van persoonlijke aandacht en lichamelijke aanraking creëert de CRDL een nieuwe, gelijkwaardige vorm van interactie tussen mensen met dementie en hun naasten. Martha Flora Maastricht heeft de CRDL aangeschaft en brengt daarmee bewoners, zorgverleners en familie dichter bij elkaar. Met CRDL wordt het voeren van een gesprek toch mogelijk voor mensen die niet meer de juiste woorden kunnen vinden.

CRDL past bij belevingsgerichte zorg

Locatiemanager Anke Lousberg van Martha Flora in Maastricht: “We hebben gekozen voor de CRDL omdat het goed aansluit bij de individuele, belevingsgerichte zorg voor onze bewoners. De CRDL is een prachtige uitvinding en aanwinst in de zorg voor mensen met dementie. Het is heel ontroerend om te zien wat aanraking bij mensen teweegbrengt. De CRDL is voor onze zorgmedewerkers, maar ook voor mantelzorgers, partners en familieleden.”

De CRDL won diverse wedstrijden, zoals de Nationale ZorgInnovatieprijs 2018, HeldCare 2017, de Purpose Award 2017, NRC Live Moonshot Startup 2017 en NRC Live Zorgtechnologie Startup 2016. Inmiddels wordt het innovatieve instrument op meer dan 350 zorglocaties gebruikt.

Drempelverlagend

De ontwerpers van de CRDL, Dennis Schuivens en Jack Chen, zijn blij dat ook Martha Flora Maastricht het instrument inzet. Schuivens: “De zin van het leven is zorgen voor elkaar. Persoonlijke aandacht en wezenlijk contact zijn daarbij essentieel. De CRDL verlaagt de drempel tussen bewoners van zorginstellingen en hun naasten. Het instrument stimuleert contact op een speelse manier, zonder daarbij het cognitieve vermogen aan te spreken. We zijn blij dat Martha Flora Maastricht daar de meerwaarde van inziet.”

Gerelateerde blogposts

Yvonne over werken bij Martha Flora in Rotterdam

Yvonne Dijkshoorn werkt sinds mei 2019 met veel plezier bij Martha Flora in Rotterdam. In de huishouding en als hulp op het gebied van welzijn. Ze vertelde ons enthousiast waar ze het meeste van geniet in haar werk. Veel tijd voor de bewoners Persoonlijk contact met ouderen vindt Yvonne erg leuk. “Het is gezellig. Ze…

Verder lezen

Museumweek bij Martha Flora Gouda

Museumweek bij Martha Flora Gouda Het is bijna Nationale Museumweek. Omdat we niet naar het museum toe kunnen, haalde onze Martha Flora locatie in Gouda een 17e -eeuws museum in huis! De afgelopen week stond geheel in het teken van ‘Hollandse Meesters’ en werd afgesloten met een bijzondere fotoshoot. Bewoners en medewerkers werden voor de…

Verder lezen

41 jaar in de zorg; collega Marco Braam vertelt over zijn passie voor het vak

41 jaar in de zorg; collega Marco Braam vertelt over zijn passie voor het vak Marco Braam is een Martha Flora collega van het eerste uur. Hij werkt al sinds zijn 15e in de zorg, waarvan 7 jaar op onze locatie in Den Haag. Op 4 november 2013 begon hij daar als medewerker Welzijn. Nu…

Verder lezen

Kennisbijeenkomst in Gouda voor zorgprofessionals: ‘Onbegrepen gedrag – de grote uitdaging in dementiezorg’

Kennisbijeenkomst ‘Onbegrepen gedrag – de grote uitdaging in dementiezorg’ Martha Flora biedt niet alleen een beschermde samenleving voor mensen met dementie, we zijn ook graag uw kennispartner als specialist in dementiezorg. Op donderdagmiddag 3 oktober organiseren wij daarom op onze locatie in Gouda een bijeenkomst speciaal voor zorgprofessionals, onder de titel ‘Onbegrepen gedrag – de…

Verder lezen