Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

Pak de regie over dementie

21 SEPTEMBER 2023, AMSTERDAM

Mensen met dementie en hun naasten komen te vaak in schrijnende situaties terecht. Volgens Willem Holleman, directeur van Martha Flora dementiezorg, kan dit leed in veel gevallen voorkomen worden. Op Wereld Alzheimer Dag roept hij vandaag iedereen die (ooit) met dementie te maken heeft op, om niet af te wachten. ,,Pak de regie en vindt zo snel mogelijk een goede plek voor de waardevolle, laatste levensjaren. Dat bespaart veel verdriet, stress en boosheid.”

beginnende dementie ouderen

Op Wereld Alzheimer Dag wordt internationaal aandacht gevraagd voor deze progressieve ziekte, die jaarlijks steeds meer mensen treft. In het vergrijzende Nederland groeit het aantal mensen met Alzheimer en andere vormen van dementie naar verwachting van 290.000 nu, naar ruim een half miljoen Nederlanders met dementie in 2040. Holleman: ,,Vanuit de overheid en in de maatschappij heerst de gedachte dat iedereen zo lang mogelijk thuis moet wonen en door mantelzorg ondersteund moet worden. Ik pleit ervoor om dat bij dementie niét te doen.”

Schrijnende situaties

Verwarde, boze mensen die het gevoel hebben door hun familie ‘weggestopt’ te worden in een tehuis, partners die zich schuldig voelen dat ze de zorg niet meer aankunnen, kinderen die aan het einde van hun Latijn zijn, de impact van (te) lang wachten met verhuizen is enorm.

In de twintig jaar ervaring van Holleman in de dementiezorg, komen mensen in de helft van alle gevallen onder zulke omstandigheden binnen. ,,Dat kan en moet echt anders. Helaas is de realiteit dat dementie leidt tot complete zorgafhankelijkheid. Wees daarop voorbereid. Wacht niet tot het kaartenhuis van mantelzorg instort, de wachtlijsten te lang zijn en een crisisplaats nodig is. Het is moeilijk, maar ook fijn als degene om wie het gaat zelf nog mee kan om zijn of haar laatste woonomgeving te kiezen. Dan kan het ook echt nog een nieuw ‘thuis’ worden.”

Niet meer eten en drinken bij dementie
Liefdevolle medewerkers puzzelen

Pak de regie

Met deze tips kan het proces van verhuizen zo prettig en rustig mogelijk verlopen:

  • Wees er op tijd bij, herken de symptomen van dementie en ga bij een vermoeden naar de huisarts.
  • Zie de (toekomstige) realiteit onder ogen en leg uzelf en / of uw naasten niet op dat het beter is om zo lang mogelijk thuis te blijven. Hoe eerder de verhuizing, hoe meer ‘eigen en vertrouwd’ deze nieuwe plek kan worden.
  • Bepaal wat financieel mogelijk is, evenals specifieke wensen qua begeleiding, medische zorg, activiteiten en locatie. Er is veel onderscheid tussen zowel reguliere als particuliere verzorgingshuizen.  
  • Bezoek open dagen, vraag rondleidingen aan en ga in gesprek met mensen die u voorgingen. Daarbij kan het moeilijk zijn om mensen in een vergevorderd stadium van dementie te zien. Leg uw focus op de zorg en aandacht die zij krijgen en wat u daarin belangrijk vindt.
  • Onthoud dat mensen na de verhuizing in veel gevallen opbloeien. Door zorg- en welzijnprofessionals wordt goed eten, bewegen en sociaal contact op deze woonplekken veelal gestimuleerd.
  • Houd voor ogen welke relatie u met elkaar heeft. Kinderen en partners worden vaak verzorgers. Door de zorg uit handen te geven, kan de rolverdeling zich herstellen. Het geeft ruimte om de waardevolle tijd die u nog met uw naaste heeft, zo fijn mogelijk te besteden.
Martha Flora Jeu de Boules
Judith haar verhaal bij Martha Flora

Judith van Meeteren (51) onderschrijft deze adviezen. Haar moeder Ria werd na haar Alzheimer-diagnose onzeker en verdrietig. ,,Ze begreep dat het niet meer beter zou worden. Uiteindelijk besloot ze naar een andere woonomgeving te willen zoeken. Een plek met kundige mensen op wie zij zou kunnen terugvallen, mocht ze het zelf even niet meer weten.” Bij het Martha Flora huis in Goes, vond Ria deze plek.

Opluchting

Dat het ‘afscheid nemen’ van thuis en de vertrouwde situatie pijn doet, kan nooit helemaal worden voorkomen. Maar daarna volgt bijna altijd opluchting”, aldus Holleman. ,,Mensen met dementie raken thuis vaak in een sociaal isolement en weigeren nog goed te eten. Op een goede woonplek sterken ze aan en wordt de wereld weer wat groter. Mensen gaan met begeleiding weer een dagje naar de markt, creatief handwerken of samen wandelen. En er is altijd iemand om te helpen. Dat wens ik iedereen toe.”

Interieur Martha Flora Gouda
Liefdevolle medewerkers Martha Flora

Open dagen Martha Flora

In Goes en Gouda organiseren de Martha Flora-huizen op 28 oktober 2023 open dagen voor geïnteresseerden, in Bosch en Duin en Hilversum zijn de open dagen op 4 november. Begin 2024 staan op de andere locaties (Den Haag, Oegstgeest, Bavel, Breda, Maastricht, Hulsberg, Haarlem en Twello) open dagen gepland. Een rondleiding aanvragen is altijd mogelijk.

Martha Flora

Martha Flora biedt gespecialiseerde, liefdevolle en persoonlijke dementiezorg. In de beschermde, comfortabele woonomgeving is er dag en nacht aandacht voor de bewoners. Met op maat gemaakte en groepsactiviteiten wordt het leven zoals men dat thuis gewend is, zo veel mogelijk voortgezet. Met alle ruimte voor familie en naasten.

In de Martha Flora huizen vervult de woonkamer – de Meander – een centrale rol. Deze verbindt verschillende ruimtes waar bewoners onder meer kunnen schilderen, muziek luisteren, familie kunnen ontvangen en elkaar kunnen opzoeken.

Verpleeghuis in Hoorn

Gerelateerde blogposts

41 jaar in de zorg; collega Marco Braam vertelt over zijn passie voor het vak

41 jaar in de zorg; collega Marco Braam vertelt over zijn passie voor het vak Marco Braam is een Martha Flora collega van het eerste uur. Hij werkt al sinds zijn 15e in de zorg, waarvan 7 jaar op onze locatie in Den Haag. Op 4 november 2013 begon hij daar als medewerker Welzijn. Nu…

Verder lezen

Speciaal nieuws: huwelijk bij Martha Flora Hoorn

In de zonnige namiddag van 17 juni gaven Lisette en Vince elkaar het ‘ja’-woord in de prachtige tuin van Martha Flora Hoorn. Lisette is de dochter van een van de bewoners. Lisette: ”Mijn vader woont sinds maart 2018 op de Koepoortsweg. Een nieuw thuis voor hem en na een jaar ook dé plek waar hij…

Verder lezen

5 vragen aan de locatiemanager van Martha Flora in Haarlem

5 vragen aan de locatiemanager van Martha Flora in Haarlem De uitgangspunten van het Martha Flora zorgconcept zijn herkenbaar aanwezig op al onze 10 locaties. De beleving en de sfeer komen tot stand door de mensen die hier werken, de bewoners waarvoor wij mogen zorgen en hun families die hier ook graag zijn. Alles tezamen…

Verder lezen

Museumweek bij Martha Flora Gouda

Museumweek bij Martha Flora Gouda Het is bijna Nationale Museumweek. Omdat we niet naar het museum toe kunnen, haalde onze Martha Flora locatie in Gouda een 17e -eeuws museum in huis! De afgelopen week stond geheel in het teken van ‘Hollandse Meesters’ en werd afgesloten met een bijzondere fotoshoot. Bewoners en medewerkers werden voor de…

Verder lezen