Meer weten?
Wij helpen u graag
Beginnende dementie ontstaat geleidelijk en doorloopt daarna meerdere fases. Om dementie vroeg te herkennen is het belangrijk dat de familie op de hoogte is van de ontwikkeling van de ziekte. Hoewel ieder ziekteproces op een eigen manier verloopt, zien we per fase toch een aantal algemene kenmerken. In dit artikel lopen we hier met u doorheen.
De kenmerken ziet u al in het voorstadium van dementie. Iemand vergeet dagelijkse activiteiten, zoals bijvoorbeeld hoe je de was doet. Ook namen worden lastiger om te onthouden. De meeste mensen hebben op dit punt zelf door dat er iets niet klopt. Deze fase kan twee tot drie jaar duren. Daarna kom je in de volgende fase terecht: beginnende dementie.
Als u als familie of partner beginnende dementie vroeg wilt herkennen, is het verstandig om alert te zijn op verschillende kenmerken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat bij uw naaste problemen met het kortetermijngeheugen optreden. Details of zelfs delen van gebeurtenissen worden vergeten. Ook raakt uw naaste spullen kwijt en valt hij/zij veel in herhaling. Iets regelen en organiseren is bovendien lastig, omdat situaties niet meer goed worden overzien.
Ook het besef van tijd vervaagt, waardoor uw naaste niet meer goed weet welke dag het is en hoeveel tijd bepaalde activiteiten kosten. Vaak gaat beginnende dementie samen met kenmerken van depressie. Als familie of partner herken je dementie niet altijd, maar de depressieve klachten vallen meestal wel op. Dementie kan dan een oorzaak zijn van deze klachten, maar dit wordt meestal niet direct met elkaar in verband gebracht.
Achterdochtig of agressief gedrag zijn vaak de eerste tekenen van een verandering in gedrag en karakter. Na verloop van tijd verergert dit. Het zal u opvallen dat uw naast zich anders gedraagt en uit. Vaak komt hier ook onrustig gedrag bij kijken, wat invloed heeft op de nachtrust.
Dagelijkse handelingen worden gaandeweg steeds lastiger en uiteindelijk lukt dit helemaal niet meer. Het besef van de waarde van geld verdwijnt en taal vormt een probleem. Mensen met dementie maken dan kortere zinnen, zinsconstructies worden vreemder en ze begrijpen steeds minder goed wat er gezegd wordt.
Wanneer dementie in een vergevorderd stadium zit, weet uw naaste vaak niet meer wat een voorwerp is en waar het voor dient. Ook de motoriek wordt steeds slechter. Het is belangrijk om dan goed op uw naaste te letten, want ze vallen regelmatig, stoten zich en laten dingen vallen.
Iemand met vergevorderde dementie weet in veel gevallen niet meer hoe hij/zij zich in het openbaar op de ‘juiste’ manier gedraagt. Persoonlijke verzorging wordt steeds minder en er is vaak geen rem meer. Dit uit zich soms in schelden en beledigen.
Dit is de meest confronterende fase. Uw naaste herkent familie en partner niet meer en het wordt steeds lastiger om contact te maken. De persoon met dementie lijkt vrijwel niets meer te begrijpen, maar is nog wel gevoelig voor stemmingen.
Wanneer uw naaste dementie heeft, kan het erg lastig zijn om hier op de juiste manier mee om te gaan. Iedere persoon is natuurlijk anders, maar er zijn een paar dingen die in elke fase belangrijk zijn om te onthouden. De manier waarop u uw naaste benadert en aanspreekt, kan veel verschil maken. Zorg bijvoorbeeld dat u rustig praat en niet te veel lastige vragen stelt. Trek ook even de aandacht als u iets wilt zeggen door oogcontact te maken of uw naaste kort aan te raken.
Hoe vroeger beginnende dementie wordt herkend, hoe sneller passende zorg kan worden gegeven. Dit is ontzettend belangrijk om zo het leven van uw naasten zo fijn en normaal mogelijk door te laten gaan. Bij Martha Flora geloven we dat goede dementiezorg alleen maar gespecialiseerde zorg kan zijn. Bij iedere persoon ontwikkelt de ziekte zich anders en daarom is maatwerk noodzakelijk. Wij staan u bij in alle fases.
Bij de eerste signalen ontstaat de onzekerheid, zowel voor de persoon met dementie als zijn of haar familie.
Verder lezenBij de eerste signalen ontstaat de onzekerheid, zowel voor de persoon met dementie als zijn of haar familie.
Verder lezenDe juiste activiteiten voor ouderen met dementie dragen bij aan het welzijn van bewoners. Enkele activiteiten uitgelicht.
Verder lezenIn dit artikel leest u alles over de rol van een casemanager. We beantwoorden vragen zoals: ‘Wat doet een casemanager dementie?’
Verder lezen