Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

De 4 fasen van dementie

Mensen met dementie doorlopen in hun ziekte 4 fasen. Hoe dementie begint en ontwikkelt, hangt af van de vorm van dementie. Maar ook de ervaringen, karakter en de levensgeschiedenis van de persoon. Dementie is progressief en onomkeerbaar. Op deze pagina bespreken we het verloop van dementie.

Dementie is een progressieve ziekte, wat betekent dat de gevolgen van de ziekte in ernst toenemen en daarmee ook het aantal symptomen. Het is belangrijk om te benadrukken dat de ziekte bij iedereen anders verloopt en dat dit ook verschilt per vorm van dementie. Toch wordt het verloop van dementie vaak in 4 algemene fasen verdeeld. Zij vormen een ‘gemiddeld’ verloop van de ziekte. Hierdoor hebben de fasen ook geen scherpe grenzen. Vaak loopt het in elkaar over.

Fase 1. Voorstadium: het ‘niet-pluis’ gevoel

De 4 fasen van dementie beginnen met het voorstadium. In deze fase vergeet de persoon met dementie het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals tandenpoetsen. Het onthouden van namen of woorden wordt lastiger. Mensen hebben vaak zelf door dat er iets niet klopt en beginnen zich zorgen te maken over hun geheugen. Hun planningsvermogen, zin om initiatief te nemen en interesses nemen ook af. Deze fase duurt doorgaans twee tot drie jaar.

De checklist biedt hulp bij het vinden van de juiste zorg

Als zelfstandig thuiswonen niet meer gaat en de problematiek van de dementie verergert, dan is er voor uw naaste een andere vorm van zorg nodig. Met de checklist stelt u de juiste vragen bij zorgaanbieders om zo een weloverwogen besluit te kunnen nemen. Laat uw gegevens achter en ontvang de checklist direct per e-mail.


  beginnende dementie ouderen

  Fase 2. Beginstadium

  In het beginstadium van dementie worden de eerste kleine veranderingen in gedrag, functioneren en persoonlijkheid zichtbaar. Delen van gebeurtenissen worden vergeten, uw naaste raakt spullen kwijt, hij/zij valt meer in herhaling, leidt aan depressieve klachten en vertoont egoïstisch en gevoelloos gedrag. In deze fase is het vaak lastig om een juiste diagnose te stellen, omdat veel van deze symptomen ook het gevolg kunnen zijn van bijvoorbeeld ouderdom, een heftige gebeurtenis of een burn-out.

  Iemand met dementie in het beginstadium van de 4 fasen van dementie heeft vaak moeite om zich te oriënteren in tijd of ruimte, volgt lastiger gesprekken en het lukt niet meer om het overzicht te bewaren. Ook nieuwe dingen leren en concentratie bewaren gaat lastiger. Mensen met beginnende dementie vinden de juiste woorden niet meer en kunnen zich moeilijk inleven in anderen. Deze fase duurt ongeveer twee jaar.

  Fase 3. Middenstadium: matige tot ernstige dementie

  In deze fase is te merken dat symptomen uitbreiden en langzaam erger worden. De persoon met dementie wordt afhankelijker en het lukt niet altijd meer om (voorheen) vanzelfsprekende handelingen zelfstandig uit te voeren. Het gedrag in het verkeer wordt onveiliger, waardoor mensen met dementie in gevaarlijke situaties belanden. Dit kan ook binnenshuis gebeuren, door bijvoorbeeld het open laten staan van het gas of door te struikelen over een mat of andere spullen in het huis.

  Een persoon met dementie kan in deze fase ook verward raken. Dit kan zich uiten in vreemd gedrag, zoals in nachtkleding de straat op gaan, waandenkbeelden, hallucinaties, ronddwalen in huis en omgeving. Ook gaat uw naaste vaker vreemde en beledigende taal uitslaan. Deze fase duurt ongeveer vier jaar. Er is duidelijk meer hulp nodig van de omgeving met standaard dagelijkse handelingen, geldzaken, persoonlijke hygiëne en aankleden.

  veilige leefomgeving ouderen
  Liefdevolle medewerkers Martha Flora

  4. Laatste stadium, zeer ernstige dementie

  Er gaan vaak aardig wat jaren overheen voordat deze laatste fase van de 4 fasen van dementie aanbreekt. In het laatste stadium is iemand niet meer in staat om zelfstandig te functioneren. Familie en partner worden niet langer herkend en contact maken wordt steeds lastiger. Toch kan iemand vaak nog reageren op een geruststellende stem of genegenheid. Geluiden, muziek, geuren of het aanraken van iets zachts kunnen nog wel een fijn gevoel oproepen.

  Er vindt ook spraakverlies plaats. Soms weet iemand nog een paar woorden die dan constant herhaald worden. De persoon eet vaak veel, maar verliest toch gewicht, heeft moeite met kauwen en slikken, is incontinent en vertoont onrustig gedrag. Zelfstandig lopen of zitten wordt steeds lastiger. Deze fase duurt doorgaans tussen de zes en negen jaar.

  De vier fasen van dementie – Martha Flora en dementie

  Martha Flora biedt de allerbeste zorg aan mensen met dementie die niet meer thuis kunnen blijven wonen. We zien hoe belangrijk het is om in iedere fase van dementie te luisteren naar de behoefte van de persoon met dementie. Zowel voor het krijgen van de juiste zorg, persoonlijke aandacht, als voor het doen van leuke activiteiten.

  zorg martha flora samen

  Gerelateerde pagina’s

  Verschil Alzheimer en dementie

  Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie: meer dan tweederde van alle mensen met een dementie lijdt aan Alzheimer. Daardoor denken veel mensen dat dementie en de ziekte van Alzheimer precies hetzelfde zijn. Maar dat is niet het geval.

  Verder lezen

  Effect geheugentraining

  Voor geheugentraining wordt veel reclame gemaakt. Vooral in tijdschriften en op websites voor ouderen. Deze trainingen zouden het geheugen flink verbeteren en allerlei problemen op latere leeftijd kunnen voorkomen

  Verder lezen

  Vormen van dementie

  Dementie is een verzamelnaam voor een groot aantal ziektes. Er zijn meer dan 50 verschillende vormen van dementie. De oorsprong van deze ziektes ligt altijd in de hersenen. De daarbij horende klachten ontstaan omdat de hersenen – door verschillende oorzaken – niet meer naar behoren functioneren.

  Verder lezen

  Psychogeriatrische zorg

  In de geneeskunde bestaat een specialisme dat zich toelegt op aandoeningen die gepaard gaan met verminderde geestelijke vermogens op hogere leeftijd. De psychogeriatrie. In de praktijk houden psychogeriatrische artsen zich bezig met de blijvende of toenemende cognitieve beperkingen door verschillende vormen van dementie.

  Verder lezen