Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

Wat is Lewy Body dementie?

Lewy Body dementie werd lang beschouwd als een zeldzame vorm van dementie. De laatste jaren wordt duidelijk dat het veel vaker voorkomt dan werd gedacht. Als uw naaste gediagnosticeerd is met Lewy Body dementie, begrijpen we dat dit een uitdagende tijd voor u kan zijn. Op deze pagina leggen we uit wat Lewy Body dementie is en hoe u hier het beste mee om kunt gaan.

Wat is Lewy Body dementie?

De oorzaak van Lewy Body dementie (LBD) ligt in ophopingen van het eiwit alfa-synucleïne. Deze ophopingen worden ‘Lewy Bodies’ genoemd. Dezelfde ophopingen worden ook gevonden bij mensen met de ziekte van Parkinson. De Lewy-lichaampjes verstoren de normale werking van de hersencellen en veroorzaken symptomen die lijken op die van de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. LBD is de op twee na meest voorkomende vorm van dementie, na de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie.

De checklist biedt hulp bij het vinden van de juiste zorg

Als zelfstandig thuiswonen niet meer gaat en de problematiek van de dementie verergert, dan is er voor uw naaste een andere vorm van zorg nodig. Met de checklist stelt u de juiste vragen bij zorgaanbieders om zo een weloverwogen besluit te kunnen nemen. Laat uw gegevens achter en ontvang de checklist direct per e-mail.


  parkinson dementie

  Symptomen van Lewy Body dementie

  De symptomen van Lewy Body dementie kunnen variëren van persoon tot persoon, maar er zijn enkele veelvoorkomende kenmerken die kunnen helpen bij het stellen van een diagnose. Om te begrijpen wat Lewy Body dementie is, is het belangrijk om te weten dat de symptomen kunnen overlappen met die van andere neurologische ziektes, zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Hieronder lees je enkele van de belangrijkste symptomen die kunnen optreden bij Lewy Body dementie.

  Visuele hallucinaties

  Mensen met Lewy Body dementie kunnen visuele hallucinaties ervaren, waarbij ze dingen zien die er in werkelijkheid niet zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen, dieren of objecten zijn. Deze hallucinaties kunnen angstaanjagend en verwarrend zijn voor zowel de persoon met dementie als hun verzorgers.

  Motorische symptomen

  Lewy Body dementie kan ook motorische symptomen veroorzaken die lijken op die van de ziekte van Parkinson. Dit omvat stijfheid, trillen (tremoren) en een trage beweging (bradykinesie). Mensen met LBD kunnen daardoor moeite hebben met lopen, balansproblemen ervaren en stijfheid in hun ledematen hebben.

  Effect geheugentraining Martha Flora
  Liefdevolle medewerkers Martha Flora

  Cognitieve symptomen

  Veranderingen in het denkvermogen en de cognitieve functies zijn een belangrijk symptoom van Lewy Body dementie. Deze kunnen variëren van dag tot dag. Problemen met het geheugen, aandacht, concentratie en het uitvoeren van complexe taken kunnen voorkomen. Veranderingen in het denkvermogen kan ook leiden tot verwarring en desoriëntatie.

  Slaapstoornissen

  Slaapstoornissen zijn veelvoorkomend bij mensen met Lewy Body dementie. Dit kan zich uiten in REM-slaapstoornis, waarbij de persoon zijn dromen levendig en vaak fysiek meemaakt tijdens de slaap. Dit kan leiden tot onrustig gedrag ’s nachts, zoals slaan, schoppen of uit bed vallen.

  Stemming en gedragsveranderingen

  Lewy Body dementie kan ook leiden tot veranderingen in stemming en gedrag. Depressie, angst, prikkelbaarheid en apathie zijn veelvoorkomende symptomen van Lewy Body dementie. Sommige mensen vertonen ook impulsief gedrag of hebben last van woede-uitbarstingen.

  Het is belangrijk om te begrijpen dat Lewy Body dementie een progressieve ziekte is, wat betekent dat de symptomen in de loop van de tijd erger kunnen worden. Uw naaste kan gevoelig zijn voor plotselinge veranderingen, zoals verwardheid, angst en hallucinaties. Het is essentieel om een goede communicatie met uw naaste en hun zorgverleners te behouden om de symptomen van Lewy Body dementie te beheren en de kwaliteit van leven te verbeteren.

  Echte aandacht bij dementie
  Ouderen in de natuur

  Erfelijkheid en Lewy Body dementie

  Hoewel Lewy Body dementie in sommige gevallen erfelijk is, is de exacte erfelijkheidsfactor nog niet bekend. Onderzoek heeft aangetoond dat er enkele genetische en omgevingsfactoren zijn die het risico op het ontwikkelen van LBD kunnen verhogen.

  Andere risicofactoren, zoals leeftijd, geslacht en algemene gezondheidstoestand, spelen ook een rol. Het is raadzaam om met een genetische counselor te praten als u zich zorgen maakt over de erfelijkheid van Lewy Body dementie in uw familie.

  Behandeling van Lewy Body dementie

  Hoewel er momenteel geen genezing is, zijn er wel behandelingsopties beschikbaar om de symptomen van Lewy Body dementie te verlichten en de kwaliteit van leven van uw naaste te verbeteren. De behandeling van LBD omvat vaak een combinatie van medicatie, therapieën en ondersteunende zorg.

  Medicijnen kunnen worden voorgeschreven om de motorische symptomen, zoals stijfheid en trillen, te verminderen. Daarnaast worden medicijnen gebruikt om symptomen van cognitieve achteruitgang, hallucinaties en slaapstoornissen te behandelen. Het is belangrijk om medicatie nauwkeurig te beheren en regelmatig contact te houden met de behandelend arts om de effectiviteit en bijwerkingen van de medicatie op te volgen.

  Naast medicatie kan therapie, zoals fysiotherapie, ergotherapie en spraaktherapie, uw naaste helpen omgaan met de fysieke en cognitieve uitdagingen. Ondersteunende zorg en het creëren van een veilige omgeving zijn ook essentieel voor het welzijn van uw naaste.

  Levenstestament opstellen

  Een veilige omgeving voor uw naaste

  Verpleeghuizen spelen een belangrijke rol bij het bieden van een veilige omgeving voor mensen met Lewy Body dementie. Martha Flora biedt de expertise en middelen voor passende dementiezorg. Dit doen we door:

  Gespecialiseerde dementiezorg

  Martha Flora is volledig gespecialiseerd in het bieden van zorg aan mensen met Lewy Body dementie of andere vormen van dementie. We begrijpen de complexiteit van de ziekte en zijn toegewijd aan het leveren van de best mogelijke zorg.

  Echte aandacht

  Martha Flora staat voor echte persoonlijke aandacht. We geven medewerkers voldoende tijd om een kopje thee te drinken, een praatje te maken en activiteiten op maat te ondernemen met bewoners.

  Privacy, ook met de familie

  Privacy is een belangrijke behoefte, ook voor mensen met dementie. Bij Martha Flora kunnen bewoners zich terugtrekken in hun eigen appartement of in de beschutte hoekjes van de Meander, onze gemeenschappelijke ruimte. Hier vinden ze zowel nabijheid als geborgenheid.

  Volop leefruimte

  Martha Flora biedt volop leefruimte en keuzemogelijkheden. Bewoners kunnen genieten van de tuin, de bibliotheek of zich terugtrekken in hun eigen appartement. Er zijn geen vaste plekken, waardoor bewoners de vrijheid hebben om te bewegen en zich op hun gemak te voelen.

  Activiteiten op maat

  Martha Flora organiseert activiteiten die aansluiten bij de persoonlijke interesses van de bewoners. We begrijpen dat iedereen uniek is en bieden activiteiten op maat, zoals lezen, muziek luisteren of zelfs muziek maken. Deelname is vrijwillig en er wordt rekening gehouden met individuele behoeften.

  Nooit meer verhuizen

  Martha Flora streeft ernaar dat bewoners niet meer hoeven te verhuizen, tenzij er specifieke expertise of deskundigheid nodig is. Dit helpt stress en onrust te verminderen, vooral omdat mensen met dementie extra kwetsbaar zijn. We bieden continuïteit in de zorg en streven naar een langdurig verblijf.

  Geen zorgen meer

  Martha Flora neemt het mantelzorgwerk en de bijbehorende administratie over, zodat familieleden zich kunnen richten op de waardevolle momenten in het leven. We zorgen voor de benodigde ondersteuning en ontlasten familieleden van de zorgtaken.

  Zoek steun

  Het omgaan met Lewy Body dementie kan uitdagend zijn, maar met de juiste informatie en ondersteuning kunt u uw naaste goede zorg bieden. Vergeet niet om steun te zoeken bij steungroepen, andere families die te maken hebben met Lewy Body dementie en professionele zorgverleners.

  Goed voorbereid met de checklist

  Er is uitgebreide en diverse bijkomende informatie beschikbaar over de symptomen, oorzaken en hoe om te gaan met mensen die dementie hebben. Om u hierbij te helpen, hebben we speciaal een checklist opgesteld. Deze checklist bevat alle benodigde informatie en stelt u in staat om rustig voor te bereiden.

  Gerelateerde pagina’s

  Wat is frontotemporale dementie

  Bij een frontotemporale dementie zijn de voorste en zijkwabben van de hersenen aangedaan: de frontaal- en temporaalkwabben. Beide kwabben spelen een belangrijk rol bij het reguleren van gedrag. De temporaalkwab doet dit ook voor taal en spraak.

  Verder lezen

  Wat is Parkinson-dementie?

  Bij de ziekte van Parkinson sterven hersencellen af waardoor verbindingen en het doorgeven van signalen wordt beperkt.

  Verder lezen

  Wat is vasculaire dementie?

  Vasculaire dementie ontstaat doordat er problemen zijn met de bloedtoevoer naar de hersenen. Hersenen hebben veel zuurstof en voedingstoffen nodig om hun werk goed te kunnen doen. Zuurstof wordt aangevoerd door het bloed via slagaderen en gaat vervolgens via kleinere bloedvaten naar alle delen van de hersenen.

  Verder lezen

  Wat is Alzheimer?

  De ziekte van Alzheimer wordt veroorzaakt doordat een bepaald eiwit – het zogenaamde bèta-amyloide – zich tussen de hersencellen gaat ophopen. Deze ophopingen verstoren de signaaloverdracht van de ene hersencel naar de andere. De verbinding tussen hersencellen wordt als het ware verbroken.

  Verder lezen