Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

Wat is frontotemporale dementie?

Bij een frontotemporale dementie zijn de voorste en zijkwabben van de hersenen aangedaan: de frontaal- en temporaalkwabben. Beide kwabben spelen een belangrijk rol bij het reguleren van gedrag. De temporaalkwab doet dit ook voor taal en spraak.

Symptomen frontotemporale dementie

Gedragsveranderingen zijn dan ook het belangrijkste kenmerk van frontotemporale dementie. Een van de eerste verschijnselen die zich voordoen is ontremming, die zich op verschillende manieren kan manifesteren: opdringerig gedrag, overmatig snoepen en eten, onverantwoorde aankopen doen of er van alles uitflappen. Andere problemen die zich kunnen voordoen:

  • ernstig dwangmatig gedrag
  • verlies van initiatief waardoor iemand steeds passiever wordt
  • steeds slechter voor zichzelf zorgen (zelfverwaarlozing)
  • onrust en rusteloosheid
  • verlies van de woordenschat en het nazeggen van zinnen
  • slikproblemen.

Over Frontotemporale dementie

De juiste zorg en leefomgeving

Het zijn twee van de zeven kwaliteiten waar veel aandacht aan wordt besteed bij Martha Flora. Kom te weten hoe en waarom deze twee kwaliteiten zo belangrijk zijn voor het welzijn van uw geliefde, lees alles over onze: dementie zorg en wonen met dementie.

Gerelateerde pagina’s

Wat is vasculaire dementie?

Vasculaire dementie ontstaat doordat er problemen zijn met de bloedtoevoer naar de hersenen. Hersenen hebben veel zuurstof en voedingstoffen nodig om hun werk goed te kunnen doen. Zuurstof wordt aangevoerd door het bloed via slagaderen en gaat vervolgens via kleinere bloedvaten naar alle delen van de hersenen.

Verder lezen

Wat is Lewy Body dementie?

Lewy Body dementie werd lang beschouwd als een zeldzame vorm van dementie. De laatste jaren wordt duidelijk dat het veel vaker voorkomt dan werd gedacht. De oorzaak ligt in ophopingen van het eiwit alfa-synucleïne. Deze ophopingen worden ‘Lewy bodies’ genoemd. Dezelfde ophopingen worden ook gevonden bij mensen met de ziekte van Parkinson.

Verder lezen

Wat is Parkinson-dementie?

Bij de ziekte van Parkinson sterven hersencellen af waardoor verbindingen en het doorgeven van signalen wordt beperkt.

Verder lezen

Wat is Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer wordt veroorzaakt doordat een bepaald eiwit – het zogenaamde bèta-amyloide – zich tussen de hersencellen gaat ophopen. Deze ophopingen verstoren de signaaloverdracht van de ene hersencel naar de andere. De verbinding tussen hersencellen wordt als het ware verbroken.

Verder lezen