Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

Wat is Parkinson dementie?

Wanneer uw naaste gediagnosticeerd is met de ziekte van Parkinson, dan heeft u waarschijnlijk ook gehoord over de mogelijkheid tot Parkinson dementie. Maar houdt Parkinson dementie precies in en hoe kunt u uw naaste ondersteunen?

We delen op deze pagina meer over de oorzaken, symptomen, diagnose en zorg voor mensen met Parkinson dementie, zodat u beter voorbereid bent op wat uw naaste mogelijk te wachten staat.

Parkinson dementie: wat is het?

Er bestaan verschillende vormen van dementie: Parkinson dementie is daar één van. Bij de ziekte van Parkinson worden de hersencellen die dopamine produceren aangetast, waardoor het doorgeven van signalen tussen verschillende hersendelen wordt beperkt. Deze signalen zijn nodig voor het controleren van de lichaamsbewegingen.

Als gevolg hiervan kunnen mensen met Parkinson symptomen ontwikkelen, zoals trillende handen, traagheid en een verminderde gelaatsuitdrukking. Daarnaast kan de ziekte leiden tot problemen met balans en coördinatie, waardoor mensen vaak schuifelend lopen, kleine pasjes nemen en het bovenlichaam voorover buigen.

Naast de motorische symptomen kan de ziekte ook het cognitieve functioneren aantasten, wat leidt tot Parkinson dementie. Parkinson dementie wordt veroorzaakt door de afbraak van zenuwcellen in de hersenen. Deze produceren niet alleen dopamine, maar ook andere neurotransmitters. Dit kan leiden tot problemen met het geheugen, de concentratie en het vermogen om complexe taken uit te voeren. Parkinson dementie kan ook leiden tot stemmingswisselingen, depressie en sociale terugtrekking.

De checklist biedt hulp bij het vinden van de juiste zorg

Als zelfstandig thuiswonen niet meer gaat en de problematiek van de dementie verergert, dan is er voor uw naaste een andere vorm van zorg nodig. Met de checklist stelt u de juiste vragen bij zorgaanbieders om zo een weloverwogen besluit te kunnen nemen. Laat uw gegevens achter en ontvang de checklist direct per e-mail.


  parkinson dementie

  Oorzaken Parkinson dementie

  Parkinson dementie wordt veroorzaakt door de afbraak van hersencellen die dopamine produceren. Dit leidt tot symptomen van de ziekte van Parkinson en geleidelijk aan ook tot cognitieve achteruitgang.

  Wat de oorzaak van deze afbraak is, is nog niet volledig duidelijk, maar factoren zoals genetica, veranderingen in eiwitstructuren en oxidatieve stress kunnen een rol spelen. Bovendien kunnen sommige medicijnen, die worden gebruikt om de symptomen van de ziekte te behandelen, het risico op het ontwikkelen van Parkinson dementie vergroten.

  Symptomen Parkinson dementie

  Het is goed om te weten dat de symptomen van Parkinson dementie sterk van persoon tot persoon kunnen variëren. Dit zijn de meest voorkomende kentekenen:

  • Problemen met geheugen en concentratie
  • Trage denksnelheid en moeite met het uitvoeren van complexe taken
  • Veranderingen in de persoonlijkheid, stemming en gedrag, waaronder apathie en depressie
  • Veranderingen in het slaappatroon
  • Hallucinaties en waanideeën
  • Verlies van onafhankelijkheid bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten
  Liefdevolle medewerkers en gespecialiseerde dementiezorg bij particulier verpleeghuis Martha Flora Maastricht
  Liefdevolle medewerkers Martha Flora

  Diagnose Parkinson dementie

  Het stellen van de diagnose van de ziekte is lastig, omdat de symptomen van Parkinson dementie overlappen met die van andere vormen van dementie. Als u vermoedt dat uw naaste Parkinson dementie heeft, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Uw naaste kan worden doorverwezen naar een neuroloog voor verdere evaluatie en diagnose.

  De diagnose van Parkinson dementie wordt meestal gesteld op basis van de medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek en neuropsychologische tests. Uw naaste kan ook een MRI-, CT- of PET-scan ondergaan om de structuur van de hersenen te evalueren en eventuele andere oorzaken van dementie uit te sluiten. Tot slot kan bloedonderzoek een belangrijke rol spelen in het uitsluiten van andere oorzaken.

  De juiste zorg en leefomgeving

  Wanneer uw naaste de diagnose Parkinson dementie heeft gekregen, kan dit een moeilijke tijd zijn voor u en uw familie. Het is belangrijk om te weten dat er zorg- en woonoplossingen bestaan die specifiek zijn ontworpen om mensen met dementie te ondersteunen en een veilige en comfortabele plek bieden om te wonen.

  Mocht thuis wonen niet meer gaan, dan zijn de particuliere verzorgingshuizen van Martha Flora een fijn alternatief. We bieden gespecialiseerde zorg, volledig afgestemd op de behoeften van de individuele bewoner en zijn of haar symptomen. We creëren een ​​gevoel van thuis en zorgen dat het leven zoveel mogelijk bij het oude blijft.

  particulier verpleeghuis goes

  Bij Martha Flora begrijpen we dat de leefomgeving cruciaal is voor de gezondheid en het welzijn van mensen met dementie. We hebben om deze reden gekozen voor kleinschalige woonvormen met maximaal twintig bewoners, wat het gevoel van gemeenschap bevordert en een persoonlijke aanpak mogelijk maakt. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan de inrichting van de huizen. Zo zijn er geen lange gangen of onbekende deuren, maar juist veel open ruimtes, veel daglicht, planten en bloemen.

  Lees verder over Martha Flora of neem contact met ons op. Wij staan u graag te woord en zoeken met u naar de passende oplossing voor uw zorgvraag.

  Goed voorbereid met de checklist

  Hopelijk is de vraag “Wat is Parkinson dementie?” beantwoord. Er is uitgebreide en diverse bijkomende informatie beschikbaar over de symptomen, oorzaken en hoe om te gaan met mensen die dementie hebben. Om u hierbij te helpen, hebben we speciaal een checklist opgesteld. Deze checklist bevat alle benodigde informatie en stelt u in staat om rustig voor te bereiden.

  Gerelateerde pagina’s

  Wat is Lewy Body dementie?

  Lewy Body dementie werd lang beschouwd als een zeldzame vorm van dementie. De laatste jaren wordt duidelijk dat het veel vaker voorkomt dan werd gedacht. De oorzaak ligt in ophopingen van het eiwit alfa-synucleïne. Deze ophopingen worden ‘Lewy bodies’ genoemd. Dezelfde ophopingen worden ook gevonden bij mensen met de ziekte van Parkinson.

  Verder lezen

  Wat is vasculaire dementie?

  Vasculaire dementie ontstaat doordat er problemen zijn met de bloedtoevoer naar de hersenen. Hersenen hebben veel zuurstof en voedingstoffen nodig om hun werk goed te kunnen doen. Zuurstof wordt aangevoerd door het bloed via slagaderen en gaat vervolgens via kleinere bloedvaten naar alle delen van de hersenen.

  Verder lezen

  Wat is Alzheimer?

  De ziekte van Alzheimer wordt veroorzaakt doordat een bepaald eiwit – het zogenaamde bèta-amyloide – zich tussen de hersencellen gaat ophopen. Deze ophopingen verstoren de signaaloverdracht van de ene hersencel naar de andere. De verbinding tussen hersencellen wordt als het ware verbroken.

  Verder lezen

  Wat is frontotemporale dementie

  Bij een frontotemporale dementie zijn de voorste en zijkwabben van de hersenen aangedaan: de frontaal- en temporaalkwabben. Beide kwabben spelen een belangrijk rol bij het reguleren van gedrag. De temporaalkwab doet dit ook voor taal en spraak.

  Verder lezen