Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

Vermijd deze 5 situaties bij mensen met dementie

Wanneer uw naaste dementie heeft, wilt u natuurlijk de best mogelijke zorg verlenen. Er zijn veel tips en adviezen die u kunt opvolgen, maar het is net zo belangrijk om te weten wat u beter niet moet doen. In dit artikel richten we ons op enkele veelvoorkomende vergissingen die mensen maken bij de zorg voor iemand met dementie en welke situaties u liever vermijdt.

Dementie verandert de manier waarop de hersenen werken en kan daardoor leiden tot gedragsveranderingen, verwarring en problemen met het geheugen en de communicatie. Hierdoor kan het verzorgen van uw naaste met dementie uitdagend zijn, vooral als u niet goed begrijpt wat u wel of niet moet doen. Hieronder volgen verschillende situaties die u het beste kunt vermijden.

levenstestament-dementie

1. Veel harde geluiden

Harde geluiden kunnen erg verontrustend zijn voor mensen met dementie. Dit geldt vooral voor scherpe of onverwachte geluiden, zoals het afgaan van een brandalarm. Probeer deze te voorkomen en zorg ervoor dat ook de tv of radio niet te luid staat.

Speel in plaats daarvan liever zachte, kalmerende muziek af in de leefomgeving van uw naaste. Naast het kalmerende effect, heeft muziek ook het vermogen om herinneringen en emoties op te roepen en de persoon met dementie te helpen om zich geliefd en begrepen te voelen.

Zachte geluiden kunnen bovendien helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Slapeloosheid en verstoorde slaappatronen zijn veelvoorkomende problemen bij dementie. Door rustgevende muziek af te spelen, kunt u een ontspannen sfeer creëren die het in slaap komen vergemakkelijkt.

2. Ingewikkelde taal en teveel informatie

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden, is dat mensen met dementie vaak moeite hebben met complexe informatie. Probeer dus ingewikkelde taal en overbodige informatie te vermijden.

Houd uw communicatie eenvoudig, duidelijk en to the point. Eenvoudige en duidelijke communicatie maakt het voor mensen met dementie gemakkelijker om zich gehoord en begrepen te voelen, waardoor hun zelfvertrouwen en eigenwaarde wordt versterkt.

U kunt ook visuele hulpmiddelen gebruiken, zoals afbeeldingen of foto’s, om uw boodschap te verduidelijken. Deze visuele hulpmiddelen bieden concrete en herkenbare elementen. U kunt het gebruiken om instructies te verduidelijken, als ondersteuning bij dagelijkse taken en zelfs om emoties en gevoelens uit te drukken.

Communicatie met mensen met dementie gaat verder dan alleen woorden. Het gaat ook om non-verbale signalen en lichaamstaal. Kijk naar hun gezichtsuitdrukkingen, lichaamshouding en gebaren. Soms kunnen kleine aanpassingen in uw eigen gedrag, zoals een zachte aanraking of een rustige en kalme toon helpen.

3. Dwingen en corrigeren

Probeer uw naaste niet te dwingen om iets te doen wat hij of zij niet wil of kan doen. Dit kan leiden tot frustratie en een onveilig gevoel. Probeer in plaats daarvan alternatieven te vinden die bij uw naaste passen. Zorg ervoor dat u niet corrigeert. Ook niet als hij of zij zich vergist of iets verkeerd doet. Dit kan leiden tot verlegenheid, verwarring en verlies van zelfvertrouwen.

Als uw naaste zich vergist of iets verkeerd doet, is het belangrijk om geduldig en begripvol te reageren. Leg de nadruk op het positieve en waardeer de inspanningen.

Echte aandacht bij dementie

4. Confrontaties en kritiek

Mensen met dementie hebben vaak moeite om hun emoties te uiten en hun gevoelens te begrijpen. Vermijd dus confrontaties en kritiek, omdat dit uw naaste angstig en onzeker kan maken. Probeer te luisteren naar wat uw naaste te zeggen heeft en begrip te tonen voor zijn of haar emoties. Het kan voor mensen met dementie moeilijk zijn om hun gevoelens onder woorden te brengen en soms kunnen ze zich verward, gefrustreerd of angstig voelen zonder dat ze precies weten waarom.

Liefdevolle medewerkers Martha Flora

5. Overstimulatie

Mensen met dementie kunnen prikkels moeilijker verwerken en raken daardoor sneller overweldigd. Probeer overstimulatie te vermijden door een rustige en gestructureerde omgeving te creëren, waarin uw naaste zich veilig voelt en zich kan concentreren op belangrijke dingen.

Een rustige en gestructureerde omgeving kan een wereld van verschil maken voor mensen met dementie. Een opgeruimde en overzichtelijke ruimte, zonder te veel visuele afleidingen, is van groot belang. Dit helpt uw naaste om zich beter te concentreren.

Probeer routines en regelmatige activiteiten in te bouwen in het dagelijks leven. Zorg daarnaast dat belangrijke items, zoals sleutels of een telefoon, altijd op dezelfde plek liggen, zodat uw naaste niet onnodig gestrest raakt door het zoeken naar spullen.

Een veilige en fijne leefomgeving creëren

Mensen met dementie hebben vaak moeite met complexe informatie, prikkels en harde geluiden. Goede zorg in combinatie met een veilige en fijne leefomgeving is daarom van groot belang. Zoek zeker contact met ons op als u extra advies wenst of als u kennis wilt maken met onze gespecialiseerde dementiezorg.

Gerelateerde blogposts

Casemanager, uw rechterhand bij dementie in de familie

In dit artikel leest u alles over de rol van een casemanager. We beantwoorden vragen zoals: ‘Wat doet een casemanager dementie?’

Verder lezen

Tips voor omgaan met beginnende dementie

Bij de eerste signalen ontstaat de onzekerheid, zowel voor de persoon met dementie als zijn of haar familie.

Verder lezen

Activiteiten voor ouderen met dementie afgestemd op persoonlijke wensen

De juiste activiteiten voor ouderen met dementie dragen bij aan het welzijn van bewoners. Enkele activiteiten uitgelicht.

Verder lezen

Vroeg dementie herkennen: dit zijn de verschillende fases

Om dementie vroeg te herkennen is het belangrijk dat de familie op de hoogte is van de ontwikkeling van de ziekte.

Verder lezen