Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

Persoonlijke dementiezorg in Zusterhuis Amersfoort

19 JANUARI 2024, AMERSFOORT

Het klooster van de congregatie van de zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort is deels getransformeerd tot een mooie woonlocatie voor persoonlijke dementiezorg. Wethouder Astrid Janssen (Wonen) opende vandaag het Martha Flora-verzorgingshuis aan de Herenstraat 1. In totaal kunnen 26 mensen met dementie terecht in het door ontwikkelaar Schipper Bosch gerenoveerde complex.

Een antieke dressoir kast staat naast een comfortabele stoel in een van de gloednieuwe woonunits. De muren in de Meanders, de gemeenschappelijke woonkamers, zijn in frisse en warme kleuren geverfd. Alle 16 Martha Flora-locaties in Nederland zijn op deze wijze ingericht. Het zorgt voor herkenbaarheid van de verschillende ruimtes voor de bewoners en draagt bij aan de uitnodigende, huiselijke sfeer. In de winter staat de open haard aan in de bibliotheek. In de lente zullen de deuren naar de binnentuin openslaan.

,,De mensen die hier komen wonen, krijgen gespecialiseerde, persoonlijke dementiezorg en liefdevolle aandacht van ons zorgpersoneel. Doordat we investeren in extra medewerkers, is er ruimte voor op maat gemaakte activiteiten en meer persoonlijk contact”, aldus Willem Holleman, directeur van Martha Flora. De particuliere zorginstelling sloeg de handen ineen met de Amersfoortse ontwikkelaar Schipper Bosch, om het voormalige kloosterdeel aan de Herenstraat als nieuwe locatie in te lijven.

Particulier verpleeghuis Amersfoort

Herontwikkeling kloostercomplex

De congregatie van de zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort verkocht eind 2019 het gehele klooster, inclusief het bij Amersfoorters bekende ‘huis met de paarse ruitjes’ aan Schipper Bosch. Bij de aankoop kregen de zusters de garantie dat ze, zolang ze willen, in het monumentale ‘moederhuis’ aan de Zuidsingel kunnen blijven wonen. Voor de zusters werd een speciale rondleiding door het nieuwe verzorgingshuis georganiseerd.

,,Het monumentale complex van gebouwen wordt in drie fases verbouwd”, aldus Peter Enkelaar, projectleider namens Schipper Bosch. ,,Het deel aan de Herenstraat, dat voorheen het verzorgingshuis was voor zusters op leeftijd, is nu als eerste gerenoveerd door Karbouw. Fase 2 komt op z’n vroegst in 2025 vrij en fase 3 zelfs pas in 2028. De plannen voor dat deel van het klooster staan dan ook nog in de kinderschoenen.”

Veilige, huiselijke woonomgeving

Het nieuwe verzorgingshuis is qua indeling en inrichting volledig afgestemd op de wensen van Martha Flora. Willem Holleman: ,,Mensen met dementie worden met de tijd helaas meer en meer zorgafhankelijk. Ons streven was om net als onze andere Martha Flora-huizen in Nederland ook in Amersfoort een toegankelijke, veilige en huiselijke woonomgeving te creëren, met genoeg ruimte voor activiteiten en bezoek van familie en vrienden. We zijn blij en trots op het resultaat.”

De komende maanden trekken de eerste bewoners in op de Herenstraat en geïnteresseerden kunnen een rondleiding aanvragen. Holleman: ,,Wij weten bij Martha Flora als geen ander hoe emotioneel het proces van verhuizen is. Daarom raden we aan om direct na de diagnose dementie verzorgingshuizen te bekijken. Dan is er nog tijd om een fijne plek te vinden en ‘eigen’ te maken.”

,,We kijken ernaar uit om de toekomstige bewoners hier te verwelkomen, zich thuis te laten voelen en hun families te ontzorgen. Zodat zij de laatste waardevolle levensjaren met dementie, hier samen zo prettig mogelijk kunnen besteden.”

Martha Flora interieur

Martha Flora: 10 jaar

Martha Flora was de moeder van Marco Ouwehand. Zij werd getroffen door Alzheimer en inspireerde hem om een particulier verpleeghuis te creëren gericht op liefdevolle en persoonlijke dementiezorg. In december 2013 opende het eerste Martha Flora-huis in Den Haag. Inmiddels zijn er 16 kleinschalige, beschermde woonlocaties.

Bij Martha Flora vervullen de gemeenschappelijke woonkamers – de Meanders – een centrale rol. De gekleurde muren helpen de bewoners om de verschillende ruimtes te herkennen, zoals de bibliotheek en het atelier, met genoeg ruimte voor bezoek en gezamenlijke en op maat gemaakte activiteiten.

Gerelateerde blogposts

Open huis Martha Flora Twello op 7 januari

Martha Flora Twello is gevestigd in het historische landhuis Huize Wezeveld, aan de rand van Twello. Het landhuis is de afgelopen maanden getransformeerd tot een echt Martha Flora huis, een gespecialiseerde, beschermde leefomgeving voor mensen met dementie.

Verder lezen

Martha Flora een van de acht Hemelbestormers in de zorg in Nederland

Martha Flora een van de acht Hemelbestormers in de zorg in Nederland. Lees hier het interview dat oprichter Marco Ouwehand gaf aan Skipr.

Verder lezen

Pop-up locatie Martha Flora opent 1 februari in Breda

Pop-up locatie Martha Flora, aanbieder particuliere dementiezorg, opent 1 februari in Breda. Officiële opening beschermde leefomgeving voor mensen met dementie uit omgeving Breda.

Verder lezen

Met de basisschool naar de buren met dementie

Unieke samenwerking tussen Martha Flora en OBS de Binnenstad Maastricht. Eind oktober gaat de samenwerking tussen Martha Flora en de openbare basisschool De Binnenstad van start.

Verder lezen