Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

Beginnende dementie bij ouderen: voorbereiding geeft rust

Wat te doen bij beginnende dementie? Bij de eerste signalen ontstaat de onzekerheid, zowel voor de persoon met dementie als zijn of haar familie. Verwarring. Boosheid. Verdriet. Wat gaat deze ziekte betekenen voor de oudere en zijn/haar omgeving?

Wanneer u te maken krijgt met dementie is alles nieuw. Goede, professionele en liefdevolle zorg kan deze onzekerheid in grote mate wegnemen. In deze blog leggen we in grote lijnen uit hoe Martha Flora ouderen met beginnende dementie begeleidt van het moment dat de diagnose is gesteld, tot het moment dat er intensieve zorg nodig is.

De diagnose dementie

Er is beginnende dementie vastgesteld. We kijken dan eerst naar de zorg die op dat moment essentieel is, want soms hoeven de veranderingen nog niet zo ingrijpend te zijn. Dementie is namelijk een progressieve ziekte, waardoor iemand in het begin nog veel zelf kan. Thuis blijven wonen is misschien voorlopig nog een optie. Als de situatie lastiger wordt, is het verstandig om na te denken over bijvoorbeeld hulp bij de verzorging en/of in de huishouding. Uiteindelijk is het onvermijdelijk om te verhuizen naar een gespecialiseerd verzorgingshuis. Daar krijgt uw familielid of geliefde de zorg, tijd, aandacht en ruimte, die op dat moment nodig is.

man beginnende dementie

U wilt uw geliefde of familielid natuurlijk de beste zorg bieden. Als u gaat zoeken naar een geschikte nieuwe leefomgeving, kunnen de volgende criteria helpen bij de keuze:

  • Het huis is gespecialiseerd in dementiezorg
  • Bewoners krijgen persoonlijke aandacht
  • De oudere met dementie krijgt voldoende privacy
  • Er is veel ruimte om te leven
  • Er wordt gezorgd voor activiteiten op maat
  • De oudere met dementie hoeft nooit meer te verhuizen
  • Het huis helpt bij de administratieve zaken

Verhuizen voor dementiezorg

Martha Flora biedt een nieuw liefdevol thuis dat gespecialiseerd is in dementiezorg. Onze medewerkers zijn opgeleid om deze specifieke zorg te leveren. Daarbij weten zij hoe belangrijk het is om zo min mogelijk in het leven van deze ouderen te veranderen. En hoe waardevol persoonlijke zorg en activiteiten op maat zijn. We gaan uit van wat er nog wél kan. En dat is nog verrassend veel.

Martha Flora is een particuliere organisatie. Dat betekent dat we ruimte hebben om meer verzorgenden aan te nemen en dus de aandacht te geven die ouderen met beginnende dementie zo hard nodig hebben. Wij geloven namelijk dat hoe beter en persoonlijker de relatie tussen de bewoner en de zorgverlener, hoe beter de kwaliteit van leven. Echte aandacht is de sleutel.

Verhuizen en het papierwerk

Als u een geschikt nieuw thuis gevonden heeft, brengt dat een berg papierwerk met zich mee. Denk aan het regelen van de bewindvoering, wettelijke vertegenwoordiging en zaakwaarneming. Hier zit u niet op te wachten, naast alle emoties die u ervaart.

Wij willen u hier zo goed mogelijk in ondersteunen. Martha Flora neemt daarom het papierwerk uit handen. U heeft al genoeg aan uw hoofd.

Financiële impact

De volgende vraag die u wellicht heeft is de impact van de verhuizing op de financiële situatie. Bij Martha Flora kan uw geliefde verder leven zoals hij of zij gewend is. Dit komt door het unieke zorgconcept dat wordt gecombineerd met particuliere ouderenzorg. Helaas worden niet alle kosten vergoed door de overheid of de gemeenten. Op de pagina kosten vindt u meer informatie over welke kosten wel en niet vergoed worden.

Begin op tijd

Niemand zit te wachten op een plotselinge verhuizing. Het is daarom belangrijk om dit tijdig voor te bereiden. Direct na de diagnose is een uitstekend moment om hiermee te starten. De urgentie is op dat moment namelijk vaak laag en dat geeft rust. U kunt informatie inwinnen en betrokkenheid door de persoon met dementie is nog goed mogelijk. U heeft bovendien de tijd om met uw familielid of geliefde de verhuizing te bespreken. Dit zorgt voor een fijne voorbereiding en helpt bij een gemoedelijke verhuizing.

Laat u goed informeren door professionals die ervaring hebben met dementie. Zo bent u er zeker van dat uw geliefde de juiste zorg krijgt. Martha Flora biedt een handige checklist aan om passende zorg te vinden.

Gerelateerde blogposts

Levenstestament regelen bij beginnende dementie

Wat soms vergeten wordt, zijn de financiële zaken bij dementie. Wij raden aan om al bij beginnende dementie een levenstestament op te stellen.

Verder lezen

Vroeg dementie herkennen: dit zijn de verschillende fases

Om dementie vroeg te herkennen is het belangrijk dat de familie op de hoogte is van de ontwikkeling van de ziekte.

Verder lezen

Tips voor omgaan met beginnende dementie

Bij de eerste signalen ontstaat de onzekerheid, zowel voor de persoon met dementie als zijn of haar familie.

Verder lezen

Activiteiten voor ouderen met dementie afgestemd op persoonlijke wensen

De juiste activiteiten voor ouderen met dementie dragen bij aan het welzijn van bewoners. Enkele activiteiten uitgelicht.

Verder lezen