Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

Omgaan met beginnende dementie

Is er bij uw naaste beginnende dementie geconstateerd? Waarschijnlijk heeft u dan de afgelopen tijd gemerkt dat het gedrag verandert. Bij de eerste signalen van dementie ontstaat vaak onzekerheid, zowel voor de persoon met dementie als voor zijn of haar familie. Hoe zal de ziekte verlopen en wat betekent dit voor het leven van uw naaste? Op deze pagina vindt u uitleg over het verloop van de ziekte en geven we alvast een aantal tips voor het omgaan met dementie.

Wat zijn de (eerste) symptomen?

Bij dementie worden de hersencellen (neuronen) aangetast. Dit heeft verschillende symptomen tot gevolg. Dementie is een verzamelterm voor meer dan vijftig verschillende ziektes. Hierdoor is het lastig om één set vaste symptomen aan te wijzen. Er zijn wel een aantal verschijnselen die beginnende dementie kunnen aangeven:

  • Afspraken worden vergeten, zoals het vaste kaartavondje;
  • Recente gebeurtenissen worden niet meer herinnerd, bijvoorbeeld bezoek van de (klein)kinderen;
  • Nieuwe situaties kunnen moeilijk zijn, bijvoorbeeld tijdens de vakantie;
  • De weg naar huis is lastig te vinden;
  • Een gesprek (met meerdere deelnemers) kan niet meer goed gevolgd worden;

De checklist biedt hulp bij het vinden van de juiste zorg

Als zelfstandig thuiswonen niet meer gaat en de problematiek van de dementie verergert, dan is er voor uw naaste een andere vorm van zorg nodig. Met de checklist stelt u de juiste vragen bij zorgaanbieders om zo een weloverwogen besluit te kunnen nemen. Laat uw gegevens achter en ontvang de checklist direct per e-mail.










    Welke fasen heeft dementie?

    In de eerste fase van dementie geven de bovenstaande verschijnselen aan dat er iets niet in orde is. Dit noemen wij het niet-pluis-gevoel. In de tweede fase worden de symptomen erger en gaat het geheugen achteruit.

    Het derde stadium noemen we het middenstadium. We spreken dan van matige tot ernstige dementie. Actuele gebeurtenissen kunnen niet meer worden genoemd en aankleden gaat moeizaam. Hierop volgt het vierde en laatste stadium: zeer ernstige dementie. Het spraakvermogen verslechtert en er zijn problemen met lopen en zitten. Op deze pagina leest u meer over alle fasen van dementie.

    De juiste zorg op het juiste moment

    In het begin van de ziekte kan uw naaste nog veel zelf. Wellicht is thuis blijven wonen voorlopig nog een goede optie. Het kan zijn dat uw naaste met de tijd behoefte krijgt aan verzorging en/of hulp in de huishouding.

    In de laatste fase van dementie kan uw naaste niet meer (zelfstandig) thuis wonen. Het is dan nodig om naar een gespecialiseerd verzorgingstehuis te verhuizen. Uw naaste kan in dat geval bij Martha Flora terecht. Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van de juiste zorg en persoonlijke aandacht. Onze zorgappartementen zijn ruim en bieden privacy en gezelligheid.

    kleinschalig wonen met dementie
    zorg martha flora wijntje

    De praktische omgang

    Bij dementie verandert er veel in het leven van u en uw naaste. Het is dan fijn als u weet hoe u met bepaalde situaties om moet gaan. Er zijn ook een aantal dingen waar u zich alvast op kunt voorbereiden. Op deze pagina leest u meer over hoe u dat kunt doen.

    Emotionele steun bieden en zoeken

    Bij dementie kunnen angstgevoelens een rol spelen. Het is daarom belangrijk om emotionele steun te bieden aan uw naaste. Wees geduldig en geef hem of haar de tijd bij het nadenken of het uitvoeren van een taak. U kan zelf ook last hebben van angstgevoelens. Het kan fijn zijn om hierover te praten met een professional of iemand in uw omgeving.

    Voor een rustgevende omgeving zorgen

    Een omgeving waar uw naaste tot rust kan komen is ook belangrijk. Bij Martha Flora hebben we daarvoor de Meander. Dat is een grote ruimte met onder meer een eetkeuken, huiskamer en bibliotheek. Dit is een fijne plek waar uw naaste zich kan ontspannen buiten zijn of haar studio.

    Woont uw naaste nog thuis? Zorg dan dat deze omgeving rustgevend is. Verander niet teveel aan de indeling van het huis, want dat kan voor onrust zorgen. Een oude(rwetse) indeling zorgt voor herkenning. U kunt ook kasten en lades een label of symbool geven. Zo is het voor uw naaste duidelijk wat zich erachter begeeft.

    Handelingen visueel maken

    Bij beginnende dementie wordt het niet alleen moeilijker om te onthouden wat zich in de kastjes bevindt. Het wordt ook steeds lastiger om handelingen met verschillende stappen uit te voeren. U kunt helpen door de verschillende stappen visueel te maken, bijvoorbeeld door afbeeldingen bij een uitleg toe te voegen.

    Structuur in de dagindeling brengen

    Naast structuur bij een handeling is het belangrijk om structuur aan de dagindeling te geven. Plan dezelfde soort activiteiten, bijvoorbeeld lunch of een rondje wandelen, iedere dag op dezelfde momenten in. U kunt ook een kalender maken met alle activiteiten. Uw naaste kan zo iedere activiteit afstrepen en precies zien wat de volgende activiteit is.

    Leuke activiteiten doen

    Bij beginnende dementie wordt er vaak gekeken naar wat er niet meer kan. Dat roept negatieve emoties op bij u en uw naaste. Het is daarom belangrijk om te kijken naar wat er nog wél kan. Voer bijvoorbeeld de geitjes op een kinderboerderij of ga dansen op uw favoriete muziek.

    Bij Martha Flora stemmen we de activiteiten af op de persoon zelf. Zo gaan we bijvoorbeeld naar familie toe of kan familie een nachtje komen logeren in het ruime zorgappartement. Andere activiteiten zijn bijvoorbeeld bloemschikken of wandelen door de natuur. Meer weten over de leuke activiteiten die Martha Flora organiseert? Neem dan een kijkje op deze pagina.

    Vormen van dementie
    dementie vormen

    Meer te weten komen

    Omgaan met dementie is een proces. Op deze pagina heeft u alvast kennis gemaakt met verschillende manieren om dat te doen. Op onze website staat nog veel meer informatie over dementie. Wij raden u de volgende pagina’s aan:

    Goed voorbereid met de checklist

    De vraag ‘Beginnende dementie’ is hopelijk beantwoord, maar de bijkomende informatie over de symptomen, oorzaken en hoe om te gaan met mensen die dementie hebben is uitgebreid en divers. Speciaal daarvoor hebben wij een checklist gemaakt. Hierin staat alle informatie en kunt u zich ook rustig voorbereiden.

    Gerelateerde pagina’s

    Verschil Alzheimer en dementie

    Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie: meer dan tweederde van alle mensen met een dementie lijdt aan Alzheimer. Daardoor denken veel mensen dat dementie en de ziekte van Alzheimer precies hetzelfde zijn. Maar dat is niet het geval.

    Verder lezen

    Vormen van dementie

    Dementie is een verzamelnaam voor een groot aantal ziektes. Er zijn meer dan 50 verschillende vormen van dementie. De oorsprong van deze ziektes ligt altijd in de hersenen. De daarbij horende klachten ontstaan omdat de hersenen – door verschillende oorzaken – niet meer naar behoren functioneren.

    Verder lezen

    Effect geheugentraining

    Voor geheugentraining wordt veel reclame gemaakt. Vooral in tijdschriften en op websites voor ouderen. Deze trainingen zouden het geheugen flink verbeteren en allerlei problemen op latere leeftijd kunnen voorkomen

    Verder lezen

    De 4 fasen van dementie

    Mensen met dementie doorlopen in hun ziekte verschillende fasen. Hoe een dementie begint en zich ontwikkelt, hangt af van de vorm van dementie, zoals Alzheimer. Maar ook van het karakter, de ervaringen en de levensgeschiedenis van de persoon.

    Verder lezen