Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

Vader of moeder met dementie wil niet naar verpleeghuis: wat nu?

Het is een uitdaging waar veel families mee te maken krijgen: een vader of moeder met dementie die niet naar een verpleeghuis wil. Het is een emotionele rollercoaster die zowel voor de ouder als naasten zwaar kan voelen. Wat kunt u hieraan doen? En hoe gaat u hier op de juiste manier mee om?

In deze blog bespreken we wat er schuil gaat achter deze gevoelens en geven we advies om er op een goede manier mee om te gaan. Ook wordt duidelijk waarom professionele hulp zoeken van groot belang is.

veilige leefomgeving ouderen

De emoties achter de weigering

Het is belangrijk om te begrijpen dat de weerstand van een vader of moeder met dementie tegen een verpleeghuis vaak diepgeworteld is in angst en verwarring. Ze kunnen zich verloren voelen, niet begrijpen waarom ze moeten verhuizen, en zich vastklampen aan vertrouwde omgevingen. Het is een eng vooruitzicht om te verhuizen naar een nieuwe plek met onbekende gezichten, regels en routines.

Het kan moeilijk zijn om te zien hoe een naaste lijdt en bang is voor de veranderingen die voor de deur staan. Vaak ontstaat er een gevoel van schuld bij familieleden, wanneer ze weten dat hun vader of moeder met dementie niet naar het verpleeghuis wil.

5 tips wanneer uw naaste met dementie niet naar een verpleeghuis wil

Hieronder delen we enkele tips om te helpen bij het omgaan met deze lastige situatie:

 • Luister naar hun zorgen en angsten
  Begin het gesprek door naar hun zorgen en angsten te luisteren. Probeer te begrijpen waarom ze zo terughoudend zijn om naar een verzorgingstehuis te gaan. Het kan zijn dat ze bang zijn voor verlies van onafhankelijkheid, het verlaten van hun vertrouwde omgeving, of andere zorgen hebben.
 • Informeer uzelf
  Doe onderzoek naar de verschillende opties voor verzorgingstehuizen in de buurt. Zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent over de beschikbare zorgniveaus, faciliteiten en kosten. Dit kan helpen om de bezorgdheid om uw vader of moeder met dementie die niet naar een verpleeghuis wil, te verminderen.
Casemanager bij dementie
 • Betrek andere familieleden
  Praat met andere familieleden over de situatie en probeer tot een gezamenlijke beslissing te komen. Het kan nuttig zijn om steun van broers, zussen of andere naaste familieleden te hebben bij het bespreken van de opties.
 • Respecteer hun autonomie
  Het is belangrijk om de autonomie en waardigheid van uw ouder te respecteren. Als uw vader of moeder met dementie absoluut niet naar een verpleeghuis wil en er geen direct gevaar voor hun gezondheid is, moet u hun wensen serieus overwegen.
 • Blijf communiceren
  Blijf open en eerlijk communiceren met uw ouder over zijn of haar behoeften en de beschikbare opties. Het kan zijn dat hun situatie in de toekomst verandert, dus blijf hierover in gesprek gaan.

Het belang van professionele hulp en ondersteuning

Wanneer uw vader of moeder met dementie niet naar een verpleeghuis wil, kunt u professionele hulp en ondersteuning zoeken. Dit kan variëren van gesprekken met een geriater of psycholoog tot het inschakelen van een maatschappelijk werker of casemanager. Deze experts kunnen helpen bij het beoordelen van de behoeften van uw vader of moeder en het vinden van de beste zorgoplossing.

Daarnaast kunnen ondersteuningsgroepen voor familieleden van dementiepatiënten een waardevolle bron van troost en advies zijn. Het delen van ervaringen met anderen die in dezelfde situatie verkeren, kan een gevoel van gemeenschap en begrip bieden.

Liefdevolle medewerkers puzzelen
zorg martha flora samen

De keuze voor Martha Flora

Voor families die de zorg voor hun vader of moeder met dementie serieus nemen, maar worstelen met weerstand tegen een verpleeghuis, kan Martha Flora een overweging waard zijn. Martha Flora biedt kleinschalige, gespecialiseerde dementiezorg, waarbij de nadruk ligt op het creëren van een huiselijke sfeer.

Deze zorgomgeving is ontworpen om de behoeften en wensen van de bewoners centraal te stellen. Het is geen traditioneel verpleeghuis, maar eerder een thuis waar bewoners worden omringd door begripvolle en toegewijde zorgverleners.

Als u meer informatie wilt over Martha Flora en onze benadering van dementiezorg, nodigen wij u van harte uit om contact met ons op te nemen. Samen kunnen we bespreken hoe we de zorgbehoefte van uw vader of moeder het beste kunnen vervullen.

Gerelateerde blogposts

Onbegrepen gedrag bij dementie

Begrijp onbegrepen gedrag bij dementie: Leer de oorzaken achter veranderingen in gedrag en ontdek praktische tips voor empathische omgang.

Verder lezen

Wat niet doen bij dementie

Essentiële zorgfouten bij dementie vermijden: Leer met onze tips wat je moet vermijden bij dementie voor een zorgzame aanpak.

Verder lezen

Casemanager, uw rechterhand bij dementie in de familie

In dit artikel leest u alles over de rol van een casemanager. We beantwoorden vragen zoals: ‘Wat doet een casemanager dementie?’

Verder lezen

Beginnende dementie bij ouderen: voorbereiding geeft rust

Bij de eerste signalen ontstaat de onzekerheid, zowel voor de persoon met dementie als zijn of haar familie.

Verder lezen