Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

Wat is dementie?

Wat is dementie? Dementie is een ernstige aandoening van de hersenen die verschillende symptomen veroorzaakt. Het is een verzamelnaam voor een aantal ziektes die variërende oorzaken hebben. De ziekte veroorzaakt schade aan de hersenen waardoor de informatie die binnenkomt niet meer goed verwerkt kan worden. Dementie is een progressieve aandoening waarbij de hersenfuncties steeds verder afnemen en de patiënt steeds verder achteruitgaat. Alhoewel genezen (nog) niet mogelijk is, zijn er wel medicijnen die het die het proces afremmen.

Door verder te lezen komt u meer te weten over de vormen van dementie, de symptomen en oorzaken, maar natuurlijk leggen we ook uit hoe wij voor mensen met dementie zorgen.

Lees hieronder verder of navigeer snel naar:

De checklist biedt hulp bij het vinden van de juiste zorg

Als zelfstandig thuiswonen niet meer gaat en de problematiek van de dementie verergert, dan is er voor uw naaste een andere vorm van zorg nodig. Met de checklist stelt u de juiste vragen bij zorgaanbieders om zo een weloverwogen besluit te kunnen nemen. Laat uw gegevens achter en ontvang de checklist direct per e-mail.










    Wat zijn de symptomen (en signalen) van dementie?

    Dementie wordt vaak als eerste opgemerkt door familie of de partner. Veel gehoorde klachten zijn dan (subtiele) problemen met het geheugen, gedragsproblemen en karakterveranderingen. In eerste instantie is niet altijd direct een link te leggen met dementie. De symptomen verschillen namelijk van persoon tot persoon, maar ook de vorm van dementie heeft invloed op de (eerste) signalen. Raadpleeg daarom altijd de huisarts voor een diagnose.

    Waarom is mijn vader of moeder soms rusteloos?

    Soms wordt er continu gezocht naar iets of moet er continu worden opgeruimd. Daarbij lijkt het alsof mensen altijd moeten lopen. Rusteloosheid zorgt regelmatig voor slaapproblemen. Rusteloosheid bij mensen met dementie is een veel voorkomend symptoom. Het kan moeilijk zijn voor de patiënt en hun naasten om hiermee om te gaan. Het kan variëren van het steeds opruimen van dezelfde spullen, het zoeken naar iets wat er niet is en het voortdurend lopen. Het is belangrijk om stil te staan bij de oorzaken van de rusteloosheid. Soms is het een gevolg van verveling, verwarring of angst. In andere gevallen kan het worden veroorzaakt door medicatie of psychische problemen.

    Waarom is gesprekken voeren soms lastig?

    Mensen met dementie hebben vaak moeite met het voeren van gesprekken. Dit komt doordat de ziekte de hersenfuncties aantast, waardoor de informatie die binnenkomt niet meer goed verwerkt kan worden. Mensen met dementie kunnen dan ook geregeld woorden vergeten, waardoor zinnen niet meer afgemaakt kunnen worden wat het gesprek kan verstoren. Ook het herhalen van woorden en zinnen komt vaak voor, waardoor het soms moeilijk is om in een gesprek te blijven. Daarbij hebben mensen met dementie vaak problemen met het short-term geheugen, wat ook invloed heeft op hun vermogen om gesprekken te voeren. Ze kunnen het moeilijk hebben om zich dingen te herinneren die net zijn besproken.

    Kan iemand met dementie thuis wonen?

    Een verandering van omgeving kan een heftige impact hebben op mensen met dementie. Thuis wonen heeft in eerste instantie de voorkeur. Het uitvoeren van dagelijkse handelingen zoals theezetten, eten klaarmaken, maar ook het (af)sluiten van deuren wordt steeds lastiger. Het steeds lastiger worden van deze taken betekent dat mensen met dementie steeds meer afhankelijk worden van anderen. Zelfstandig wonen wordt steeds moeilijker. Het is dan ook belangrijk dat mensen met dementie voldoende (professionele) zorg en ondersteuning krijgen, zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De zorgverleners kunnen dan de taken verlichten.

    Wat betekend vergeetachtigheid bij dementie?

    Mensen met dementie hebben vaak te maken met vergeetachtigheid. Dit is een van de meest voorkomende symptomen van de ziekte. Vergeetachtigheid manifesteert zich vaak in het vergeten van recente gebeurtenissen of belangrijke data. Dit kan ervoor zorgen dat mensen met dementie zich vaak verward voelen en hun zelfvertrouwen verliezen. Om niets te vergeten, gebruiken mensen vaak spiekbriefjes of andere hulpmiddelen. Het is belangrijk om te begrijpen dat vergeetachtigheid bij mensen met dementie vaak onvermijdelijk is, maar dat er wel verschillende manieren zijn om hiermee om te gaan.

    Waardoor kan verwardheid ontstaan?e

    Het besef van tijd neemt af. Mensen kunnen zich minder goed herinneren hoe ze ergens terecht zijn gekomen en wat ze daar precies kwamen doen. Mensen met dementie kunnen moeite hebben met het begrijpen van hun omgeving, wat desoriëntatie veroorzaakt. Desoriëntatie kan variëren van het vergeten van de tijd tot het verliezen van je richtingsgevoel. Dit kan een gevaarlijke situatie opleveren als mensen met dementie niet weten waar ze zijn of waar ze naartoe gaan. Desoriëntatie kan ook problemen veroorzaken bij het plannen van dagelijkse taken.

    Welke gedragsproblemen kunnen er ontstaan?

    Mensen met dementie kunnen te maken krijgen met gedragsproblemen. Denk hierbij aan verwarring, depressie, achterdocht of angst. Deze gedragsproblemen kunnen er voor zorgen dat mensen zich terugtrekken uit hun sociale leven. Ook kunnen mensen last krijgen van onverwachte woede-uitbarstingen.

    Wanneer is er sprake van dementie?

    Het antwoord op de vraag “wat is dementie’ is vrij complex. Hierboven hebben we al enkele veel voorkomende vragen over dementie beantwoord, maar er wordt pas officieel van dementie gesproken wanneer:

    • iemand ernstige problemen met het geheugen heeft
    • iemand minstens één stoornis heeft in een andere cognitieve vaardigheid, zoals taal, oriëntatie, aandacht of het vermogen om problemen op te lossen, naast de problemen met geheugen
    • de klachten alleen maar toe nemen en ernstiger  worden
    • iemand zoveel last heeft van de klachten dat deze het dagelijks leven verstoren

    Vormen van dementie

    Dementie is een verzamelnaam voor een groot aantal ziektes. Er zijn meer dan 50 verschillende vormen van dementie. De meest voorkomende zijn Alzheimer, Vasculaire dementie, Frontotemporale dementie en Lewy body dementie. Alzheimer is de meest voorkomende vorm. Alhoewel bepaalde symptomen overlappen, verschillen de oorzaken van de verschillende vormen wel. Lees meer over de hierboven genoemde vormen van dementie.

    Martha Flora case manager

    Oorzaken en het voorkomen van dementie

    In de meeste gevallen van dementie (dat ontstaat op latere leeftijd) speelt erfelijkheid geen rol. Bij mensen die op jongere leeftijd dementie ontwikkelen speelt erfelijkheid wel vaker een rol.

    Gezonde levensstijl

    Alhoewel de oorzaken van dementie verschillen per soort dementie, kan van de volgende gewoonten of aandoeningen gezegd worden dat ze het risico van het krijgen van dementie vergroten:

    • Weinig bewegen
    • Sterk overgewicht
    • Hoge bloeddruk
    • Roken
    • Diabetes
    • Weinig mentale activiteit
    • Slechte nierfunctie

    Kan dementie worden voorkomen?

    Gezond leven verkleind dus de kans op dementie. Dit geldt vooral voor mensen van 45 jaar en ouder. Ondanks een gezonde levensstijl, kan iemand toch dementie ontwikkelen. Er zijn dus ook gezonde mensen die dementie krijgen. Ongezond leven en dementie heeft dan ook geen oorzaak-gevolgrelatie. Desondanks worden mensen met een gezonde levensstijl ook gezonder oud.

    Persoonlijke zorg voor mensen met dementie

    Na de diagnose dementie, is er meestal behoefte aan informatie, begeleiding en hulp bij kleine huishoudelijke- of zorgtaken. Naarmate de klachten van dementie toenemen zal de hulpvraag ook toenemen. Dit wordt in de meeste gevallen opgevangen door mantelzorgers en thuiszorg. Zodra de situatie thuis onveilig en/of ondragelijk wordt er in de meeste gevallen gekeken naar verpleeghuizen in de buurt.

    Dementiezorg

    Waarschijnlijk heeft de familie of partner al ervaren dat de zorg ‘zwaarder’ wordt en veel tijd kost. Helaas bieden de reguliere verpleeghuizen daarom geen passende oplossing. Zij hebben veelal te maken met personeelstekorten en het contrast met het zorgappartement en het eigen huis is erg groot. De persoon zal zich niet snel thuis voelen en dat zorgt weer weer voor ongemakkelijke en onprettige situaties. Wij bieden daarom dementiezorg. Speciaal opgeleide zorgprofessionals die veel meer tijd hebben voor het bieden van liefdevolle zorg.

    Verder lezen

    beginnende dementie ouderen

    Een vertrouwde en veilige omgeving

    De studio van de bewoner kan naar wens worden ingericht en sluit zo veel beter aan bij de vorige woonsituatie. Een boek lezen in de bibliotheek, meehelpen in de keuken, bewoners zijn vrij om te doen wat ze willen. Medewerkers van Martha Flora beschouwen zichzelf dan ook als gasten van de bewoners. Kleinschalig wonen met dementie is bij Martha Flora dan ook onderdeel van het fundament.

    Verder lezen

    Goed voorbereid met de checklist

    De vraag ‘Wat is dementie’ is hopelijk beantwoord, maar de bijkomende informatie over de symptomen, oorzaken en hoe om te gaan met mensen die dementie hebben is uitgebreid en divers. Speciaal daarvoor hebben wij een checklist gemaakt. Hierin staat alle informatie en kunt u zich ook rustig voorbereiden.