Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

Wat is dementie?

Dementie is een ernstige aandoening van de hersenen. Eigenlijk is dementie een verzamelnaam voor een aantal symptomen voor verschillende ziektes. Deze ziektes of vormen van dementie kunnen verschillende oorzaken hebben. Het is een ziektebeeld dat meerdere vormen kent en iedere vorm kan weer verschillende oorzaken hebben.

Wat is dementie

De juiste zorg en leefomgeving

Het zijn twee van de zeven kwaliteiten waar veel aandacht aan wordt besteed bij Martha Flora. Kom te weten hoe en waarom deze twee kwaliteiten zo belangrijk zijn voor het welzijn van uw geliefde, lees alles over onze: dementie zorg en wonen met dementie.

Wanneer dementie

Wanneer is sprake van dementie

Ongeacht de oorzaken, wordt van dementie gesproken wanneer iemand:

  • een ernstige geheugenstoornis heeft
  • naast de problemen met geheugen minstens één stoornis heeft in een andere cognitieve vaardigheid, zoals taal, oriëntatie, aandacht of het vermogen om problemen op te lossen
  • zijn achteruitgang in functioneren progressief en onomkeerbaar is. De klachten nemen dus alleen maar toe en worden ernstiger
  • die klachten zo ernstig zijn dat ze het dagelijks leven verstoren

Leeftijd en dementie

Dementie komt vooral voor op oudere leeftijd. Na het 65ste levensjaar verdubbelt ieder jaar de kans op het krijgen van een of andere vorm van dementie. Toch komt dementie ook op jongere leeftijd voor. Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 12.000 mensen waarbij de eerste verschijnselen van een dementie zich voordoen voordat zij 65 worden.

Leeftijd dementie

Psychogeriatrische zorg

In de geneeskunde bestaat een specialisme dat zich toelegt op aandoeningen die gepaard gaan met verminderde geestelijke vermogens op hogere leeftijd. De psychogeriatrie. In de praktijk houden psychogeriatrische artsen zich bezig met de blijvende of toenemende cognitieve beperkingen door verschillende vormen van dementie.

Verder lezen

Verschil Alzheimer en dementie

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie: meer dan tweederde van alle mensen met een dementie lijdt aan Alzheimer. Daardoor denken veel mensen dat dementie en de ziekte van Alzheimer precies hetzelfde zijn. Maar dat is niet het geval.

Verder lezen

Beginnende dementie

Hoe een dementie begint is afhankelijk van de vorm van dementie, zoals Alzheimer. Maar ook van het karakter, de ervaringen en de levensgeschiedenis van de persoon. Iedereen gaat nu eenmaal op eigen wijze om met veranderingen in zijn of haar leven.

Verder lezen

De fasen van dementie

Mensen met dementie doorlopen in hun ziekte verschillende fasen. Hoe een dementie begint en zich ontwikkelt, hangt af van de vorm van dementie, zoals Alzheimer. Maar ook van het karakter, de ervaringen en de levensgeschiedenis van de persoon.

Verder lezen

Vormen van dementie

Dementie is een verzamelnaam voor een groot aantal ziektes. Er zijn meer dan 50 verschillende vormen van dementie. De oorsprong van deze ziektes ligt altijd in de hersenen. De daarbij horende klachten ontstaan omdat de hersenen – door verschillende oorzaken – niet meer naar behoren functioneren.

Verder lezen

Effect geheugentraining

Voor geheugentraining wordt veel reclame gemaakt. Vooral in tijdschriften en op websites voor ouderen. Deze trainingen zouden het geheugen flink verbeteren en allerlei problemen op latere leeftijd kunnen voorkomen

Verder lezen