Meer weten?

Wij helpen u graag

Neem contact op

Martha Flora en corona [lees verder]

Vormen van dementie

Onder de term dementie vallen meer dan vijftig ziektes. Deze ziektes tasten de hersenen aan, waardoor iemands geestelijke gezondheid achteruitgaat. Sommige vormen van dementie komen vaker voor dan anderen. Alzheimer komt bijvoorbeeld veel voor, maar de ziekte van Creutzfeldt-Jakob is een stuk zeldzamer. Iedere vorm heeft een andere oorzaak en zo ook andere symptomen. Op deze pagina behandelen we de symptomen van de meest voorkomende vormen van dementie.

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 soorten ziekten. Het kan namelijk zijn dat verschillende vormen tegelijkertijd optreden. Dat noemen we een mengbeeld of mengvorm.

Wij focussen ons op deze pagina op de meest voorkomende vormen van dementie:

De checklist biedt hulp bij het vinden van de juiste zorg

Als zelfstandig thuiswonen niet meer gaat en de problematiek van de dementie verergert, dan is er voor uw naaste een andere vorm van zorg nodig. Met de checklist stelt u de juiste vragen bij zorgaanbieders om zo een weloverwogen besluit te kunnen nemen. Laat uw gegevens achter en ontvang de checklist direct per e-mail.










  Hoe ontstaat dementie?

  De neuronen (de verbinding tussen de hersencellen) verdwijnen bij mensen met dementie. Het geestelijk functioneren gaat hierdoor geleidelijk achteruit. De verbindingen kunnen niet meer worden hersteld, waardoor het een chronische hersenaandoening is. Wanneer er is spraken is van dementie leggen we uit op de pagina ‘Wat is dementie’.

  Dementie is een chronische hersenaandoening waarbij de verbindingen tussen de hersencellen (neuronen) geleidelijk verdwijnen. Hierdoor kunnen de symptomen steeds erger worden. Omdat de verbindingen niet meer kunnen worden hersteld, is er sprake van dementie. Dementie kan worden veroorzaakt door verschillende ziektes, zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson-dementie, Lewy Body dementie, Vasculaire dementie en Frontotemporale dementie. Soms treedt er een combinatie van meerdere vormen van dementie op, waardoor het een mengbeeld of mengvorm wordt genoemd.

  Hoe deze aandoeningen precies ontstaan is nog steeds niet helemaal duidelijk. Er wordt gedacht dat erfelijkheid, leeftijd, tekort aan bepaalde voedingsstoffen, gezondheidsproblemen en traumas een rol kunnen spelen in het ontstaan van dementie. Hieronder lichten we enkele vormen van dementie uit:

  Wat is Alzheimer?

  De ziekte van Azlheimer is een belangrijke oorzaak van dementie. 70% Van de mensen met dementie heeft hier last van. Alzheimer is daarmee de meest voorkomende vorm van dementie. Bij deze ziekte hoopt een bepaald eiwit (bèta amyloide) zich op tussen de hersencellen. Door deze ophoping wordt de verbinding tussen de hersencellen verbroken. Dit zorgt voor een aantal symptomen:

  • problemen met spraak en schrift;
  • veranderingen in karakter en taal;
  • alledaagse handelingen worden lastiger en geheugenstoornissen nemen toe

  Lees meer over Alzheimer

  Vormen van dementie
  dementie vormen

  Wat is Parkinson-dementie?

  Bij de ziekte van Parkinson verslechteren de verbindingen van de hersencellen in de ‘substantia nigra’ (zwarte kern) van de hersenstam. Het gaat vooral om de cellen die dopamine aanmaken. Dopamine is belangrijk voor het aansturen van bewegingen. Bekende symptomen zijn:

  • trillende handen;
  • trager bewegen; en een
  • stijve lichaamshouding.

  Mensen met de ziekte van Parkinson hebben een verhoogde kans om ook dementie te krijgen. Symptomen voor Parkinson-dementie zijn vertraging in denken en spreken en geheugenproblemen.

  Lees meer over Parkinson-dementie

  Wat is Lewy Body dementie?

  Bij Lewy Body dementie (LBD) hopen de eiwitten alfa-synucleïne (lewy bodies) zich op in de hersenen. Deze vorm van dementie zorgt voor onder meer:

  • aandachtsstoornissen;
  • visuele hallucinaties; en
  • schommelingen in de geestelijke achteruitgang.

  Vaak heeft iemand met Lewy Body dementie symptomen die bij de ziekte van Parkinson horen, zoals trillende handen en stijfheid. Dezelfde ophopingen worden namelijk ook vaak bij mensen met Parkinson gevonden.

  Lees meer over Lewy Body dementie

  Martha Flora Hulsberg particuliere zorg
  beginnende dementie ouderen

  Wat is vasculaire dementie?

  Vasculaire dementie is een vorm die vaak voorkomt. Het wordt veroorzaakt door problemen met de doorbloeding van de hersenen. De symptomen en het verloop van vasculaire dementie hangen af van het hersengebied dat beschadigd is. Als iemand een beroerte of reeks beroertes krijgt (TIA’s), kan de achteruitgang snel gaan. Wanneer er langere tijd geen beroertes plaatsvinden, kan de persoon stabiel blijven.

  Lees meer over vasculaire dementie

  Wat is frontotemporale dementie?

  Frontotemporale dementie is een vorm die vaak op jongere leeftijd voorkomt. Bij deze vorm zijn de frontaal- en zijkwabben van de hersenen aangetast. Deze hersengebieden zijn belangrijk bij het reguleren van ons gedrag. Symptomen zijn afhankelijk van welke hersengebieden zijn aangetast, maar gedragsverandering staat wel centraal. Mensen met frontotemporale dementie kunnen ook problemen krijgen met taalvaardigheid.

  Lees meer over frontotemporale dementie

  Liefdevolle medewerkers en gespecialiseerde dementiezorg bij particulier verpleeghuis Martha Flora Maastricht

  Hoe om te gaan met de verschillende vormen van dementie

  Het verloop van dementie is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is de vorm van dementie belangrijk, maar ook het karakter en de ervaringen van de persoon. Bij de ziekte van Parkinson hoeven de cognitieve functies niet achteruit te gaan en bij vasculaire dementie kan de persoon een hele tijd stabiel blijven. Er zijn een aantal tips die gelden voor iedere vorm van dementie. Wij zetten ze op een rijtje:

  • Leef u in de persoon met dementie in. Dit kan helpen in de communicatie naar uw naaste. De verbindingen in de hersenen gaan achteruit, waardoor handelingen ineens als complex worden ervaren. Door u in te leven en empathie te tonen, voelt uw naaste zich beter begrepen.
  • Kijk naar leuke activiteiten om te doen met uw naaste en betrek uw omgeving. Misschien heeft de buurman zin om een potje jeu de boules te spelen of wil een familielid mee wandelen. De beweging is goed voor de gezondheid en de leuke activiteit zorgt voor een plezierige dagindeling.
  • Zorg voor een gevoel van eigen regie bij uw naaste. Door uw naaste zelfstandig taken uit te laten voeren, worden de hersenen gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat de verbindingen tussen de hersencellen minder snel achteruitgaan.
  • Schakel professionele hulp in wanneer dat nodig is. De rol van mantelzorger kan veel druk op uw schouders leggen. Hulp –in alle vormen en maten- kan voor verlichting zorgen. Denk bij professionele hulp bijvoorbeeld aan hulp in de huishouding, een buddy die met uw naaste een middagje op pad gaat of uiteindelijk een woon-zorginstelling.

  Martha Flora en de verschillende vormen van dementie

  Bij Martha Flora zijn we gespecialiseerd in de verschillende vormen van dementie. Iedere vorm van dementie vraagt om een andere aanpak en een andere focus. Onze zorg wordt op uw naaste afgestemd. Daardoor krijgt uw naaste altijd de begeleiding die hij of zij nodig heeft.

  Bent u benieuwd naar hoe wij dat doen? Neem dan een kijkje op de volgende pagina’s:

  Goed voorbereid met de checklist

  De vraag ‘Vormen van dementie’ is hopelijk beantwoord, maar de bijkomende informatie over de symptomen, oorzaken en hoe om te gaan met mensen die dementie hebben is uitgebreid en divers. Speciaal daarvoor hebben wij een checklist gemaakt. Hierin staat alle informatie en kunt u zich ook rustig voorbereiden.

  Gerelateerde pagina’s

  Psychogeriatrische zorg

  In de geneeskunde bestaat een specialisme dat zich toelegt op aandoeningen die gepaard gaan met verminderde geestelijke vermogens op hogere leeftijd. De psychogeriatrie. In de praktijk houden psychogeriatrische artsen zich bezig met de blijvende of toenemende cognitieve beperkingen door verschillende vormen van dementie.

  Verder lezen

  Verschil Alzheimer en dementie

  Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie: meer dan tweederde van alle mensen met een dementie lijdt aan Alzheimer. Daardoor denken veel mensen dat dementie en de ziekte van Alzheimer precies hetzelfde zijn. Maar dat is niet het geval.

  Verder lezen

  Effect geheugentraining

  Voor geheugentraining wordt veel reclame gemaakt. Vooral in tijdschriften en op websites voor ouderen. Deze trainingen zouden het geheugen flink verbeteren en allerlei problemen op latere leeftijd kunnen voorkomen

  Verder lezen

  De 4 fasen van dementie

  Mensen met dementie doorlopen in hun ziekte verschillende fasen. Hoe een dementie begint en zich ontwikkelt, hangt af van de vorm van dementie, zoals Alzheimer. Maar ook van het karakter, de ervaringen en de levensgeschiedenis van de persoon.

  Verder lezen