Meer weten?
Wij helpen u graag
Onder de term dementie vallen meer dan vijftig ziektes. Deze ziektes tasten de hersenen aan, waardoor iemands geestelijke gezondheid achteruitgaat. Sommige vormen van dementie komen vaker voor dan anderen. Alzheimer komt bijvoorbeeld veel voor, maar de ziekte van Creutzfeldt-Jakob is een stuk zeldzamer. Iedere vorm heeft een andere oorzaak en zo ook andere symptomen. Op deze pagina behandelen we de symptomen van de meest voorkomende vormen van dementie.
Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 soorten ziekten. Het kan namelijk zijn dat verschillende vormen tegelijkertijd optreden. Dat noemen we een mengbeeld of mengvorm.
Wij focussen ons op deze pagina op de meest voorkomende vormen van dementie:
Als zelfstandig thuiswonen niet meer gaat en de problematiek van de dementie verergert, dan is er voor uw naaste een andere vorm van zorg nodig. Met de checklist stelt u de juiste vragen bij zorgaanbieders om zo een weloverwogen besluit te kunnen nemen. Laat uw gegevens achter en ontvang de checklist direct per e-mail.
De neuronen (de verbinding tussen de hersencellen) verdwijnen bij mensen met dementie. Het geestelijk functioneren gaat hierdoor geleidelijk achteruit. De verbindingen kunnen niet meer worden hersteld, waardoor het een chronische hersenaandoening is. Wanneer er is spraken is van dementie leggen we uit op de pagina ‘Wat is dementie’.
Dementie is een chronische hersenaandoening waarbij de verbindingen tussen de hersencellen (neuronen) geleidelijk verdwijnen. Hierdoor kunnen de symptomen steeds erger worden. Omdat de verbindingen niet meer kunnen worden hersteld, is er sprake van dementie. Dementie kan worden veroorzaakt door verschillende ziektes, zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson-dementie, Lewy Body dementie, Vasculaire dementie en Frontotemporale dementie. Soms treedt er een combinatie van meerdere vormen van dementie op, waardoor het een mengbeeld of mengvorm wordt genoemd.
Hoe deze aandoeningen precies ontstaan is nog steeds niet helemaal duidelijk. Er wordt gedacht dat erfelijkheid, leeftijd, tekort aan bepaalde voedingsstoffen, gezondheidsproblemen en traumas een rol kunnen spelen in het ontstaan van dementie. Hieronder lichten we enkele vormen van dementie uit:
De ziekte van Azlheimer is een belangrijke oorzaak van dementie. 70% Van de mensen met dementie heeft hier last van. Alzheimer is daarmee de meest voorkomende vorm van dementie. Bij deze ziekte hoopt een bepaald eiwit (bèta amyloide) zich op tussen de hersencellen. Door deze ophoping wordt de verbinding tussen de hersencellen verbroken. Dit zorgt voor een aantal symptomen:
Bij de ziekte van Parkinson verslechteren de verbindingen van de hersencellen in de ‘substantia nigra’ (zwarte kern) van de hersenstam. Het gaat vooral om de cellen die dopamine aanmaken. Dopamine is belangrijk voor het aansturen van bewegingen. Bekende symptomen zijn:
Mensen met de ziekte van Parkinson hebben een verhoogde kans om ook dementie te krijgen. Symptomen voor Parkinson-dementie zijn vertraging in denken en spreken en geheugenproblemen.
Bij Lewy Body dementie (LBD) hopen de eiwitten alfa-synucleïne (lewy bodies) zich op in de hersenen. Deze vorm van dementie zorgt voor onder meer:
Vaak heeft iemand met Lewy Body dementie symptomen die bij de ziekte van Parkinson horen, zoals trillende handen en stijfheid. Dezelfde ophopingen worden namelijk ook vaak bij mensen met Parkinson gevonden.
Vasculaire dementie is een vorm die vaak voorkomt. Het wordt veroorzaakt door problemen met de doorbloeding van de hersenen. De symptomen en het verloop van vasculaire dementie hangen af van het hersengebied dat beschadigd is. Als iemand een beroerte of reeks beroertes krijgt (TIA’s), kan de achteruitgang snel gaan. Wanneer er langere tijd geen beroertes plaatsvinden, kan de persoon stabiel blijven.
Frontotemporale dementie is een vorm die vaak op jongere leeftijd voorkomt. Bij deze vorm zijn de frontaal- en zijkwabben van de hersenen aangetast. Deze hersengebieden zijn belangrijk bij het reguleren van ons gedrag. Symptomen zijn afhankelijk van welke hersengebieden zijn aangetast, maar gedragsverandering staat wel centraal. Mensen met frontotemporale dementie kunnen ook problemen krijgen met taalvaardigheid.
Het verloop van dementie is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is de vorm van dementie belangrijk, maar ook het karakter en de ervaringen van de persoon. Bij de ziekte van Parkinson hoeven de cognitieve functies niet achteruit te gaan en bij vasculaire dementie kan de persoon een hele tijd stabiel blijven. Er zijn een aantal tips die gelden voor iedere vorm van dementie. Wij zetten ze op een rijtje:
Bij Martha Flora zijn we gespecialiseerd in de verschillende vormen van dementie. Iedere vorm van dementie vraagt om een andere aanpak en een andere focus. Onze zorg wordt op uw naaste afgestemd. Daardoor krijgt uw naaste altijd de begeleiding die hij of zij nodig heeft.
Bent u benieuwd naar hoe wij dat doen? Neem dan een kijkje op de volgende pagina’s:
De vraag ‘Vormen van dementie’ is hopelijk beantwoord, maar de bijkomende informatie over de symptomen, oorzaken en hoe om te gaan met mensen die dementie hebben is uitgebreid en divers. Speciaal daarvoor hebben wij een checklist gemaakt. Hierin staat alle informatie en kunt u zich ook rustig voorbereiden.
In de geneeskunde bestaat een specialisme dat zich toelegt op aandoeningen die gepaard gaan met verminderde geestelijke vermogens op hogere leeftijd. De psychogeriatrie. In de praktijk houden psychogeriatrische artsen zich bezig met de blijvende of toenemende cognitieve beperkingen door verschillende vormen van dementie.
Verder lezenVoor geheugentraining wordt veel reclame gemaakt. Vooral in tijdschriften en op websites voor ouderen. Deze trainingen zouden het geheugen flink verbeteren en allerlei problemen op latere leeftijd kunnen voorkomen
Verder lezenAlzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie: meer dan tweederde van alle mensen met een dementie lijdt aan Alzheimer. Daardoor denken veel mensen dat dementie en de ziekte van Alzheimer precies hetzelfde zijn. Maar dat is niet het geval.
Verder lezenMensen met dementie doorlopen in hun ziekte verschillende fasen. Hoe een dementie begint en zich ontwikkelt, hangt af van de vorm van dementie, zoals Alzheimer. Maar ook van het karakter, de ervaringen en de levensgeschiedenis van de persoon.
Verder lezen