Meer weten?
Wij helpen u graag
Vaak wordt gedacht dat Alzheimer en dementie dezelfde ziekte zijn. Dat is niet het geval. Dementie is een verzamelnaam voor meer dan vijftig verschillende ziektes. De ziekte van Alzheimer is dus een vorm van dementie. Op deze pagina leggen we uit wat de verschillen precies zijn.
Bij dementie werken de hersenen niet meer naar behoren. De verbindingen tussen de hersencellen, de neuronen, gaan achteruit. Daardoor wordt informatie steeds minder goed doorgegeven. Dat zorgt ervoor dat iemand met dementie dingen gaat vergeten. Als de neuronen eenmaal zijn beschadigd, kunnen ze niet meer worden geheeld. Dementie is dus een progressieve ziekte en kent verschillende fasen. Op deze pagina vindt u meer informatie over de fasen van dementie.
Als zelfstandig thuiswonen niet meer gaat en de problematiek van de dementie verergert, dan is er voor uw naaste een andere vorm van zorg nodig. Met de checklist stelt u de juiste vragen bij zorgaanbieders om zo een weloverwogen besluit te kunnen nemen. Laat uw gegevens achter en ontvang de checklist direct per e-mail.
Dementie wordt vaak het eerst opgemerkt door de familie of de partner. Zij merken problemen met het geheugen en verandering van het karakter. Symptomen veranderen per persoon en per vorm van dementie. Raadpleeg daarom altijd een huisarts voor een diagnose.
Ondanks de verschillen zijn er symptomen die vaak bij (beginnende) dementie terugkomen. Denk hierbij aan vergeetachtigheid of desoriëntatie. Recente gebeurtenissen worden vergeten en het besef van tijd neemt af. Zo kunnen mensen met dementie zich bijvoorbeeld niet zo goed herinneren hoe ze ergens zijn gekomen.
Mensen met (beginnende) dementie kunnen ook moeite hebben met het voeren van gesprekken. Zo vergeten ze halverwege hun zin woorden of herhalen ze vaker woorden en zinnen. Daarnaast vinden ze het lastig om een gesprek met meer personen bij te houden.
Er wordt officieel gesproken van dementie als iemand een ernstige geheugenstoornis heeft en daarnaast problemen ervaart met taal, oriëntatie, aandacht of het probleemoplossend vermogen. Deze klachten nemen alleen maar toe en zijn uiteindelijk zo ernstig dat ze het dagelijks leven verstoren. Dementie is niet te genezen, maar kan in sommige gevallen wel worden afgeremd.
De ziekte van Alzheimer is de meest bekende vorm van dementie. Ongeveer 70% van de mensen met dementie heeft deze ziekte. Alzheimer ontstaat doordat het eiwit bèta-amyloide zich tussen de hersencellen ophoopt. Dit verstoort de overdracht van informatie tussen de neuronen.
De symptomen van Alzheimer komen grotendeels overeen met symptomen van dementie. De verschillen van Alzheimer zitten in stemmingswisselingen, (lichamelijke) onrust en lichamelijke achteruitgang.
Naast Alzheimer zijn er nog een aantal bekende én onbekende vormen van dementie. Zo uit Parkinson zich bijvoorbeeld heel anders dan frontotemporale dementie. Wij geven een korte uitleg van vier veel voorkomende vormen van dementie.
Het meest herkenbare aan de ziekte van Parkinson zijn trillende handen en verminderde motoriek. Dit komt doordat de neuronen in een specifiek hersengebied zijn aangetast. Parkinson uit zich vooral in het lichaam. Mensen met de ziekte van Parkinson hebben echter een verhoogde kans om ook dementie te krijgen.
Frontotemporale dementie komt vaak op jongere leeftijd voor en kenmerkt zich door gedragsverandering. De frontaal- en zijkwabben van de hersenen zijn in dit geval aangetast. Dat zorgt ervoor dat iemand zich ontremd gedraagt en soms zelfs dwangmatig gedrag vertoont.
Bij vasculaire dementie zijn er problemen met de bloedtoevoer naar de hersenen. Hierdoor kunnen hersencellen in bepaalde delen van de hersenen afsterven. Om welke delen het gaat, verschilt per persoon. Daarom zijn specifieke symptomen lastig te benoemen. Vasculaire dementie gaat schoksgewijs: iemand kan een lange tijd stabiel zijn en plotseling achteruitgaan.
Lewy Body dementie (LBD) kenmerkt zich door aandachtstoornissen en visuele hallucinaties. Iemand met LBD kan ook trillende handen en stijfheid ervaren, net als bij de ziekte van Parkinson. Bij LBD hopen de eiwitten alfa-synucleine (lewy bodies) zich in de hersenen op. Dezelfde ophopingen worden vaak bij mensen met Parkinson gevonden.
Het verschil tussen alzheimer en dementie is misschien nu duidelijk, maar dementie blijft een complexe aandoening en pakt bij iedereen anders uit. Daarom is het belangrijk dat mensen met dementie de juiste zorg krijgen. Misschien is dat in het begin nog niet nodig, maar uiteindelijk gaat zorg een grotere rol spelen.
Martha Flora verdiept zich in wat mensen met dementie nodig hebben als ze niet meer thuis kunnen wonen. Wij bieden een veilig zorgconcept met persoonlijke aandacht en activiteiten op maat aan al onze bewoners. Ons doel: de allerbeste zorg bij dementie.
Lees verder over Martha Flora of neem contact met ons op. Wij staan u graag te woord en zoeken met u naar het antwoord of Martha Flora de passende oplossing is voor uw zorgvraag.
Voor geheugentraining wordt veel reclame gemaakt. Vooral in tijdschriften en op websites voor ouderen. Deze trainingen zouden het geheugen flink verbeteren en allerlei problemen op latere leeftijd kunnen voorkomen
Verder lezenDementie is een verzamelnaam voor een groot aantal ziektes. Er zijn meer dan 50 verschillende vormen van dementie. De oorsprong van deze ziektes ligt altijd in de hersenen. De daarbij horende klachten ontstaan omdat de hersenen – door verschillende oorzaken – niet meer naar behoren functioneren.
Verder lezenHoe een dementie begint is afhankelijk van de vorm van dementie, zoals Alzheimer. Maar ook van het karakter, de ervaringen en de levensgeschiedenis van de persoon. Iedereen gaat nu eenmaal op eigen wijze om met veranderingen in zijn of haar leven.
Verder lezenIn de geneeskunde bestaat een specialisme dat zich toelegt op aandoeningen die gepaard gaan met verminderde geestelijke vermogens op hogere leeftijd. De psychogeriatrie. In de praktijk houden psychogeriatrische artsen zich bezig met de blijvende of toenemende cognitieve beperkingen door verschillende vormen van dementie.
Verder lezen